11:38 /20:03

Lietuvių verslininkai sukūrė natūralių vynų tradicijas puoselėjantį projektą „Naked Noah“

Vilniaus Šv. Stepono gatvėje įsikūrusi „Naked Noah“ vyninė kviečia ne tik paragauti natūralių vynų, bet ir pasinerti į autentišką bei gamtos harmonija paremtą vyno pasaulį.

„Naked Noah“ įkūrę Jūratė Plungytė ir Daniel Tur savo meilę natūraliems vynams pavertė verslu, kuris tapo natūralaus vyno judėjimo centru Lietuvoje. Iš meilės kelionėms ir gamtai sukurtas projektas kviečia degustacijoms, renginiams, o netrukus ir vėl bursiantis vyndarystės entuziastus į festivalį.

Jūratė ir Daniel pradėjo verslą nuo kelionių, kad pažintų natūralaus vyno pasaulį. Jie susipažino su natūraliais vynais, lankydami nedideles vynines Prancūzijoje, Italijoje ir kitose Europos šalyse.

Tai buvo jų pirmas susidūrimas su nefiltruotais, laukinių mielių fermentuotais vynais, kurie skoniu ir filosofija skyrėsi nuo masinės gamybos vynų. Natūralių vynų autentiškumas ir gamtos švara juos sužavėjo, ir jie nusprendė, kad Lietuvai taip pat reikia šios unikalios vyno patirties.

2024 metais jie atidarė „Naked Noah“ – vyninę, kurios pagrindinis tikslas buvo ne tik prekiauti natūraliais vynais, bet ir šviesti visuomenę apie šių vynų unikalumą.

Iš pradžių jie susidūrė su iššūkiais, nes natūralus vynas dar buvo menkai pažįstamas daugeliui lietuvių. Tačiau per degustacijas, susitikimus ir bendruomenės kūrimą jie pamažu pelnė vietos gurmanų ir vyno mylėtojų pasitikėjimą.

Ar visas vynas – natūralus?

Natūralus vynas – tai vynas, kuris gaminamas taip, kaip žmonės gamino jį tūkstančius metų, dar prieš atsirandant modernioms technologijoms ir cheminiams priedams. Pirmieji natūralaus vyno gamybos pėdsakai aptinkami dar prieš 8 000 metų Gruzijoje, kur vynuogės buvo fermentuojamos be jokių sintetinių medžiagų, naudojant tik tai, ką suteikė gamta. Tuo metu vynas buvo neatsiejama socialinių ir religinių ritualų dalis.

Antikos laikais natūralus vynas buvo būtina kasdienybės dalis Egipte, Graikijoje ir Romoje. Viduramžiais vienuolynai išsaugojo vyno tradicijas, tačiau didžioji vyno pramonė pradėjo keistis tik 19-ajame amžiuje, kai prancūzai susidūrė su vyno ligomis, ir pradėjo naudoti chemines priemones derliaus apsaugai.

Vis dėlto, 20-ojo amžiaus viduryje maža grupė prancūzų vyndarių grįžo prie natūralios vynininkystės, atgaivindami senovinius gamybos metodus. Pirmieji natūralaus vyno judėjimo pionieriai, kaip Nicolas Joly iš Prancūzijos ar Jean-Pierre Robinot, atvėrė pasauliui duris į nefiltruotą, nesumeluotą skonio patirtį.

Šiuolaikinis natūralaus vyno judėjimas, aktyviai plintantis visame pasaulyje, siekia atkurti senąsias tradicijas ir grąžinti vyną į jo natūralią būseną – be cheminių trąšų, sulfitų ir kitų priedų.

Naked Noah natūralaus vyno filosofija remiasi minimalia intervencija — tiek vynuogyne, tiek vyninėje. Tai vyndarių filosofija, kurioje pagrindinis vaidmuo tenka žemei. 

Natūralios fermentacijos metodai užtikrina, kad kiekvienas butelis būtų unikalus. Vynininkai, kaip šio proceso „vadovai“, leidžia gamtai veikti savo eiga, prisidėdami tik tada, kai būtina.

Natūralaus vyno gamyba susideda iš švelnaus spaudimo, laukinių mielių fermentacijos ir natūralaus brandinimo. Medinės statinės, amforos ar nerūdijančio plieno talpos, pasirinktos pagal vietovės specifiką, padeda išgauti vynų aromatus, kurie atspindi vietovės unikalumą.

Taip pat, vynininkai, kurie dirba pagal šią filosofiją, naudoja tik ekologiškai ar biodinamiškai auginamas vynuoges, o fermentacija vyksta naudojant tik laukines mieles, esančias ant vynuogių odelių ir aplinkoje.

Netrukus – antrasis „Noah’s Ark“ festivalis

2024-ųjų vasarą „Naked Noah“ įkūrėjai Jūratė ir Daniel surengė pirmąjį natūralaus vyno festivalį Baltijos šalyse – „Noah’s Ark“. 

Tai buvo laukiamas įvykis natūralaus vyno entuziastams, kurie čia galėjo susipažinti su geriausiais natūralių vynų gamintojais iš visos Europos. Festivalyje dalyvavo 40 vyndarių, o daugiau nei 1500 lankytojų turėjo galimybę paragauti įvairių natūralių vynų, atrasti jų gamybos subtilybes ir pasisemti naujų įspūdžių.

Džiaugdamiesi praėjusiais metais sulaukta sėkme ir šiltu dalyvių atsiliepimu, Jūratė ir Daniel nesustoja ties vienu įvykiu. 

Antrasis „Noah’s Ark“ festivalis bus rengiamas jau šį pavasarį, ir šįkart jis žada dar didesnį įspūdį. Dalyvių laukia platesnė natūralių vynų įvairovė, dar daugiau vyndarių iš įvairių regionų, o taip pat naujos edukacinės programos, kurios giliau supažindins su natūralaus vyno filosofija, gamybos procesais ir skonio subtilybėmis.

„„Noah’s Ark“ jau tampa kasmetine tradicija, suburiančia natūralaus vyno entuziastus ir gamintojus po vienu stogu, siūlančia išskirtinę galimybę iš pirmų lūpų išgirsti vyndarių istorijas ir patirti natūralaus vyno pasaulį taip, kaip jį mato tikri šios kultūros kūrėjai“ – komentruoja Jūratė.

Misija – meilė gamtai ir vyndarystės kultūrai

Naked Noah“ nėra tik vieta, kur galima įsigyti vyno – tai edukacinė ir bendruomeniška erdvė, kurioje Jūratė ir Daniel nuolat siekia šviesti žmones apie natūralų vyną.

„Mums natūralus vynas – tai ne tik skonis, bet ir filosofija. Tai būdas parodyti pagarbą gamtai ir tradicijoms, kurios buvo puoselėjamos šimtmečius. Mes norime, kad žmonės ne tik mėgautųsi vynu, bet ir suprastų, iš kur jis ateina ir kaip jis gaminamas“, – sako Daniel, vienas iš įkūrėjų.

Erdvėje jis kartu su Jūrate organizuoja degustacijas, rengia susitikimus su vynininkais, o svarbiausia – sukuria platformą, kurioje žmonės gali atrasti naujų skonių ir gilinti savo žinias apie šį išskirtinį gėrimą.

Natūralūs vynai, kuriuos siūlo „Naked Noah“, apima platų spektrą – nuo švelnių baltųjų iki intensyvių raudonųjų ir oranžinių, taip pat putojančių pét-nat vynų.

Jūratė ir Daniel tiki, kad natūralaus vyno kultūra Lietuvoje dar tik prasideda. Jie siekia, kad jų verslas būtų ne tik vyno prekybos vieta, bet ir platforma, padedanti žmonėms geriau suprasti natūralumo svarbą ne tik vynininkystėje, bet ir kasdieniame gyvenime.

„Naked Noah“ tapo neatsiejama natūralumo ir tvarumo ambasada Vilniuje – vieta, kur kiekvienas gurkšnis pasakoja istoriją, o kiekvienas lankytojas tampa natūralaus vyno kultūros dalimi.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/493939

Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas