Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Miško detektyvas: pristatyta naujausia vaikų rašytojo T. Dirgėlos knyga „Ąžuolas ir Eglė“

VMU, būdama socialiai atsakinga įmone, daug dėmesio skiria jaunosios kartos švietimui ir ryšio su gamta bei mišku puoselėjimui. Ypatingai daug laiko ir resursų skiriama švietėjiškoms, edukacinėms veikloms, nuolat ieškoma modernių, išskirtinių sprendimų, kurie pritrauktų ir sudomintų jaunąją kartą bei puoselėtų vaikų meilę miškui, mus supančiai gamtai. Vienas iš tokių sprendimų – knygos apie miškininkus, miškininkystę ir mišką sukūrimas bendradarbiaujant su garsiu vaikų literatūros rašytoju Tomu Dirgėla.

„Ąžuolas ir Eglė“ – naujausia, vaikų itin mylimo, knygų autoriaus T. Dirgėlos knyga, kuri rugsėjo 17 d. buvo pristatyta Ukmergėje, „Šilo“ progimnazijoje, dalyvaujant daugiau nei 100 progimnazijos ir Anykščių Antano Baranausko pagrindinės mokyklos bei Panevėžio Vilties progimnazijos moksleiviams, miškininkams, Vytauto didžiojo universiteto bei Ukmergės rajono savivaldybės atstovams. Detektyvinių knygų vaikams serija garsėjantis rašytojas dalinosi, kaip jam sekėsi atskleisti miškininko profesiją per detektyvinę istoriją, kad skaitantys knygą vaikai kuo daugiau sužinotų apie tai, kokie darbai kasdien atliekami miške, su kokiais iššūkiais susiduria miškininkai.  

„Edukacinės, švietėjiškos veiklos – neatsiejama ir prasminga VMU veiklos dalis. Jausdami jaunosios kartos susidomėjimą mišku, tikslingai orientuojame veiklas ir projektus taip, kad vaikai ne tik mylėtų mišką, bet ir pažintų jame vykstančius procesus bei darbus, kuriuos atlieka miškininkai juos puoselėdami. Tikiu, kad ši knyga ras kelią į mažųjų skaitytojų rankas ir stiprins meilę gamtai, norą atsakingai elgtis miške ar paskatins tikslingai siekti tapti miškininkais“ – sako VMU generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

VMU vykdo daug projektų skirtų vaikams. Tai ir „Pamokos miške“ ir STEAM dienos. Tačiau, nuolat siekiama ieškoti naujų, įdomesnių būdų, kaip sudominti vaikus miškininkyste, miškininko profesija, kaip puoselėti jaunosios kartos meilę gamtai ir miškui. Ieškant išskirtinių sprendimų, gimė mintis sukurti knygą, kurioje vienas iš pagrindinių veikėjų taptų ir miškininkas, o istorijoje gražiai persipintų miškininko profesijos ypatumai.

„Miškininko profesija – prasminga ir perspektyvi profesija. Visais VMU projektais siekiame tai parodyti. Kasdieninis miškininko darbas reikalauja ne tik miškininkystės, bet ir įvairių kitų sričių žinių bei įgūdžių. Kiek dar profesijų atstovų savo darbe naudoja lotynų kalbą? Be miškininkų, gydytojai ir teisininkai. Miško detektyvas – ne tik įdomi istorija, tai ir pavyzdys kaip mes kiekvienas, elgdamiesi atsakingai, galime prisidėti prie miškų puoselėjimo.“ – teigia Žmonių ir kultūros skyriaus vadovė Izolda Baltutė.

Tomas Dirgėla teigė, kad vos sulaukęs VMU pasiūlymo parašyti knygą apie miškininko profesiją nesijautė tikras dėl šios temos patrauklumo. Autoriui miškininkystė nuo pat mažens atrodė nuobodi, tačiau, pradėjęs domėtis šiuolaikinio miškininko darbu – rašytojas pakeitė savo nuomonę. T. Dirgėla buvo nustebęs, kiek modernių, šiuolaikinių technologijų, automatizuotų procesų apjungia kasdienius miškininkų darbus. Ko gero, populiariausiais medžių vardais pavadinta knyga „Ąžuolas ir Eglė“ – paremta tikrai faktais, realiai įvykusiomis istorijomis.

Naujausiame T. Dirgėlos kūrinyje pasakojama apie iš miesto į kaimą atvykusius ir čia susipažinusius Ąžuolą ir Eglę, kurių atostogos visai netikėtai tapo tikru detektyvu. Kas išdrįso daubą miške paversti didžiule šiukšlių dėže? O kas tas žaliai apsirengęs vyrukas su visureigiu ir dronu? Blogiukų paieškos ir atostogos pagelbstint miškininkui laukia mažųjų skaitytojų vos tik atsivertus pirmąjį knygos puslapį.

VMU organizuotame knygos pristatymo renginyje itin daug dėmesio skirta diskusijoms apie miškininko profesiją, miškų svarbą. Moderuojant vaikų laidų vedėjui, istorinių knygų autoriui, sporto komentatoriui Robertui Petrauskui, buvo aptartos ir problemos, iššūkiai, su kuriais susiduria miškininkai. Diskusijos dalyviai atsakė į kilusius susirinkusiųjų klausimus, o vėliau vykusios viktorinos metu dalyvavusieji bei greičiausiai į klausimus atsakiusieji dovanų gavo naująją „Ąžuolas ir Eglė“ knygą su T. Dirgėlos autografu.

Pristatymui bei diskusijoms pasibaigus, Ukmergės „Šilo“ progimnazijos teritorijoje buvo pasodinti du simboliniai medeliai – ąžuolas ir eglė, kurie nuo šiol augdami džiugins mokinius, progimnazijos bei miesto bendruomenę.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492093

Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas