Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujieji Statybos įstatymo pakeitimai: teisininkai įžvelgia efektyvumą, perspėja apie rizikas

Nuo 2024 m. lapkričio 1 d. įsigalios esminiai Statybos įstatymo ir Statybos techninio reglamento (STR) „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ pakeitimai. Pasak ilgamečio teisės specialisto Mindaugo Šveiterio, šie teisės aktų pakeitimai tiesiogiai palies visus statybos proceso dalyvius, nuo individualių statytojų iki stambių nekilnojamojo turto vystytojų. Pokyčių tikslas – supaprastinti statybos procesus, vis dėlto pasikeitimai gali sukelti ir tam tikrus iššūkius. Teisininkas dalinasi įžvalgomis statybos sektoriaus dalyviams apie tai, kaip tinkamai suprasti ir taikyti pasikeitusias teisės aktų nuostatas.

Projektavimo proceso supaprastinimas – daugiau efektyvumo ir mažiau biurokratijos

Viena iš svarbiausių naujovių yra projektavimo etapų sumažinimas nuo trijų iki dviejų, teigia įmonės LAWCORPUS teisininkas M. Šveiteris. 

„Šiuo metu statinių projektavimo procesas apima projektinių pasiūlymų, techninio projekto ir darbo projekto rengimą. Po lapkričio 1 d. liks tik du etapai: projektiniai pasiūlymai ir techninis darbo projektas. Atsisakoma darbo projekto atskiro etapo, kuris dažnai užtrukdavo kelis mėnesius ir padidindavo administracinę naštą. Įsigaliojus pakeitimams architektai ir inžinieriai galės greičiau užbaigti projektavimo darbus, nes projektinių pasiūlymų stadijoje nebebus reikalaujama detalių inžinerinių sprendimų“, – paaiškina teisininkas. 

Specialisto teigimu, nuo šiol pagrindiniai architektūriniai sprendiniai (statinio architektūra, želdynai, infrastruktūra) bus aptarti ankstyvojoje projektavimo stadijoje, o detalesni sprendiniai bus pateikti techniniame darbo projekte. Statytojams bus lengviau gauti leidimus statyboms, nes projektavimo ir statybos leidimų išdavimo procesai bus spartesni, sumažės biurokratija. 

Tačiau teisininkas perspėja, kad nepaisant to, jog šis pakeitimas atrodo logiškas ir orientuotas į administracinės naštos mažinimą, detalių inžinerinių sprendimų perkėlimas į techninio darbo projekto stadiją gali lemti nesutarimus tarp statytojų ir projektuotojų dėl būtinybės keisti projektinių pasiūlymų sprendinius rengiant techninį darbo projektą.

Projekto ekspertizės supaprastinimas – efektyvesnė kontrolė

M. Šveiteris išskiria dar vieną svarbų pokytį. Pasak jo, nuo šiol projektavimo ekspertizės reikės tik vieną kartą, kai to reikės pagal teisės aktus arba kai to paprašys statytojas. 

„Anksčiau statybų projektai turėjo būti ekspertiniu būdu vertinami kiekviename etape, o tai užimdavo daug laiko ir padidindavo išlaidas. Nuo lapkričio 1 d. bus atliekama tik viena ekspertizė, kai bus parengtas techninis darbo projektas. Tai padės sutaupyti tiek laiko, tiek  finansų, nes bus išvengta pakartotinių peržiūrų“, – sako specialistas ir priduria, kad dėl to statybos darbai taip pat prasidės greičiau.

Statybininkams bus lengviau organizuoti projektavimo darbus ir gauti leidimus vienu etapu, užuot laukus patvirtinimo kiekviename etape. Tačiau šis supaprastinimas susijęs su tam tikra rizika. 

„Jei peržiūros metu bus nustatyta problemų, susijusių su svarbiausiais projektiniais sprendimais, gali tekti iš naujo tikrinti projektą, o tai užvilkintų darbus“, – svarsto LAWCORPUS teisininkas. 

Naujieji reikalavimai statyboms sodininkų bendrijose gali neigiamai paveikti smulkiuosius statytojus

Nuo lapkričio 1 d. įsigaliojantys nauji reikalavimai bus naudingi ne visiems, perspėja M. Šveiteris. Pagal naują sistemą nebebus galima supaprastinta tvarka statyti 50–80 kv. m namų sodininkų bendrijose. 

„Tai ypač aktualu jaunoms šeimoms ir tiems, kurie renkasi statyti mažesnio ploto gyvenamąsias patalpas sodininkų bendrijų teritorijose dėl jose vyraujančių mažesnių žemės sklypų kainų. Smulkiesiems statytojams šis pakeitimas neabejotinai padidins projekto kaštus, nes statiniai, anksčiau statomi pagal supaprastintą tvarką, dabar privalės atitikti visus reikalavimus, taikomus didesniems gyvenamiesiems namams“, – aiškina specialistas. 

Esminių sprendinių keitimas po leidimo gavimo – papildoma rizika NT vystytojams

Pagal naująsias taisykles, gavus statybos leidimą, bet kokie pagrindinių projekto elementų pakeitimai reikalaus pakartotinio leidimo gavimo ir viešinimo procedūrų, o tai gali pareikalauti daugiau laiko ir išlaidų. 

„Tai ypač svarbu stambių NT projektų vystytojams, dirbantiems ir su nekilnojamojo turto pirkėjais, nes projekto pakeitimai po statybos leidimo išdavimo gali sukelti teisinius ginčus dėl tokių pakeitimų vertinimo kaip esminių statinio sprendinių keitimo. Pažymėtina, kad šis pakeitimas suteiks daugiau kontrolės statybos leidimų išdavimo procese dalyvaujančioms valstybės bei savivaldybių institucijoms, tačiau gali padidinti statytojų riziką ir kaštus, jei reikės koreguoti projektą po leidimo išdavimo. Tokiais atvejais patyrę teisininkai gali padėti išspręsti projektuotojų ir valdžios institucijų konfliktus, padėdami išvengti pakartotinių projekto viešinimo ir statybos leidimo išdavimo procedūrų“, – pabrėžia M. Šveiteris.

Teisininkas apibendrina, kad nors įsigaliosiantys Statybos įstatymo ir STR pakeitimai turės teigiamą poveikį statybų procesų supaprastinimui, tačiau kartu sukels ir naujų iššūkių statytojams bei vystytojams. 

„Teisinė pagalba dažnu atveju taps būtina priemone, siekiant tinkamai taikyti naujas nuostatas, išvengti ginčų ir efektyviai valdyti statybos projektus“, – išskiria specialistas.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494162

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito