Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujoji stabilios vertės kriptovaliuta sukėlė ažiotažą rinkoje – prekybos apyvarta pasiekė 100 mln. eurų

Nauja eurais paremta stabilios vertės kriptovaliuta (angl. stablecoin „Eurite“ (EURI) sukėlė didelį kriptovaliutų rinkos susidomėjimą: vos per savaitę nuo jos paleidimo dienos užfiksuota simbolinė 100 mln. dienos prekybos apyvarta. EURI greitai tapo viena iš labiausiai prekiaujamų stabilios vertės kriptovaliutų.

EURI kriptovaliutą platina bendrovė „Banking Circle S.A.“ Tai pirmoji Europos Sąjungos (ES) kredito įstaigos išleista ir ES Reglamento dėl kriptoturto (MiCA) reikalavimus atitinkanti stabilios vertės kriptovaliuta.

„Vėliau šiais metais įsigaliojus visam MiCA reglamentų rinkiniui tikimasi, kad šiuos reikalavimus atitinkančios stabilios vertės kriptovaliutos turės pagrindinį vaidmenį Europos kriptovaliutų rinkoje. Šie pokyčiai yra labai svarbūs stiprinant vartotojų apsaugą, skatinant inovacijas ir kuriant saugesnę finansų ekosistemą Europoje“ – teigė Jonas Juengeris, Lietuvoje veikiančio „Binance“ kriptokeityklos padalinio „Bifinity“ vadovas.

Šiuo metu „Binance“ palaiko dvi MiCA patvirtintas stabilios vertės kriptovaliutas – JAV doleriu paremtą „USD Coin“ (USDC) ir naująją EURI.

MiCA reikalavimus atitinkančių stabiliųjų monetų įvedimas į rinką sektoriui yra svarbus įvykis. Šios stabiliosios monetos nėra tik reguliavimo formalumas – jos yra žingsnis saugesnės ir stabilesnės ES skaitmeninės finansų sistemos link.

Kas yra stabilios vertės kriptovaliutos?

Daugelio gerai žinomų kriptovaliutų, pavyzdžiui, bitkoino ar eterio rinkos vertė smarkiai svyruoja ir yra sunkiai prognozuojama. Tuo tarpu stabiliosios kriptovaliutos yra skirtos užtikrinti rinkos stabilumą, jų vertė yra susieta su stabiliu turtu, pavyzdžiui, mūsų kasdien naudojamomis valiutomis, žaliavomis.

Paprastai tariant, stabilios monetos yra kriptovaliutų rūšis, sukurta siekiant išvengti šiai rinkai įprasto nepastovumo.

„Bifinity“ vadovo J. Juengerio teigimu, dauguma stabilios vertės kriptovaliutų yra užtikrintos stabilaus turto, pavyzdžiui, valiutos arba aukso, atsargomis. Taip užtikrinama, kad už kiekvieną išleistą stabilios vertės kriptovaliutos vienetą yra laikomas atitinkamos vertės užstatas, kurį galima išpirkti. 

Kompiuterinis algoritmas valdo išleistų stabiliųjų kriptovaliutų pasiūlą, didindamas arba mažindamas ją pagal tam tikrus kriterijus, kad išlaikytų susiejimą su stabiliu turtu.

Šis universalus skaitmeninis turtas yra naudojamas prekyboje, mokėjimuose, pervedimuose ir tinka kriptorinkos naujokams, kurie jos vengia dėl pernelyg didelės rizikos.

MiCA poveikis stabilios vertės kriptovaliutoms

Šių metų birželio pabaigoje įsigaliojo pradinis MiCA reglamentų etapas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama būtent stabilios vertės kriptovaliutoms, įvedant taisykles, kurių turi laikytis šių kriptovaliutų emitentai.

MiCA ir atitinkami įgyvendinimo reglamentai yra tiesiogiai taikomi visoje Europos ekonominėje erdvėje (EEE), taip užtikrinant vienodą požiūrį į reguliavimo sistemą.

Reikalavimus atitinkančių stabiliųjų monetų įvedimas ES rinkos dalyviams teikia daug privalumų. Visų pirma, jis užtikrina didesnį saugumą. MiCA reikalavimus atitinkančios stabiliosios monetos turi atitikti griežtus reguliavimo standartus ir atsargų valdymo reikalavimus. Tai padeda apsaugoti naudotojus nuo sukčiavimo, emitentų nemokumo, įvairių rizikų atliekant operacijas, todėl sandorius sudaryti galima ramiau.

MiCA reguliuojamų stabiliųjų monetų vartotojams garantuojama teisė išpirkti jas nominaliąja verte (1 euro už EURI), neatsižvelgiant į rinkos sąlygas.

Dar vienas svarbus privalumas – mažesnė užsienio valiutos keitimo rizika. ES įsikūrusiems vartotojams eurais išreikštos stabiliosios kriptovaliutos suteikia galimybę išvengti valiutų kursų svyravimo rizikos ir mokesčių, susijusių su eurų konvertavimu į kitas valiutas.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492368

Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas