Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizuojamas seminaras „Meno kirminas. Ar aš taip pat?” skirtas autorinių teisių mūsų kasdienybėje klausimams

2024 m. Ąžuolyno bibliotekos (Radastų g. 2, Kaunas), Ąžuolo salėje spalio 28 d, 10 val. kviečiame muzikinę (ir ne tik!) bendruomenę į seminarą apie autorių teises.

„Natų kopijavimas, atrodo, labai įprastas mums veiksmas, kai greitai galima įsigyti norimą kūrinį ar jo dalį. Bet iš kitos pusės žvelgiant, matome didelę moralinę ir materialinę žalą, kurią patiria tiek autorius, tiek leidėjas, tiek, galiausiai, ir pats vartotojas, kuris pasidaręs kopijas, pirmiausiai netenka galimybės gėrėtis leidinio estetiniu pavidalu, jame esančiais aprašymais, komentarais ir kita naudinga informacija“, - apie autorių ir visuomenės santykį į kūrinį bei jo nelegalaus turinio naudojimą dalinasi projekto „Meno kirminas. Ar aš taip pat?“ sumanytojas, Kauno technologijos universiteto docentas dr. Darius Kučinskas.

Paskaitų ciklas „Meno kirminas. Ar aš taip pat?“ yra orientuotas į meno (pirmiausia – muzikos) mokyklų vadovus, mokyklų pedagogus ir mokyklų bibliotekininkus bei į pačius moksleivius, studentus, būsimus profesionalius muzikus ir mokytojus. Yra daug pavyzdžių, kai nekorektiškai autorių atžvilgiu elgiamasi su garso/vaizdo įrašų skelbimais. Akivaizdu, kad mūsų visuomenės švietimas autorių teisių ir pirmiausia (ne)legalių natų kopijavimo klausimais yra vienas svarbiausių uždavinių, siekiant bent kiek pagerinti esamą situaciją. Kaip žinia, daugiausia su nelegaliu natų kopijavimu susiduriama ugdymo įstaigose. Nežinant, kaip veikia ir kaip yra reguliuojami autorių ir jų kūrinių naudotojų santykiai dažnai yra elgiamasi impulsyviai, priimant kraštutinius sprendimus – neleisti nieko, arba leisti (ir pateisinti) viską.

Renginio svečiai – UAB „Šviesa“ leidyklos Autorių teisių grupės vadovė Gita Kerševičiūtė kompozitorius ir dailininkas Antanas Jasenka, muzikos autorė, dainininkė, LATGA Tarybos pirmininkė Raminta  Naujanytė Bjelle, Advokatų profesinės bendrijos CEEattorneys vadovaujantis teisininkas, ilgametis Asociacijos LATGA muzikos kūrinių skyriaus vadovas, intelektinės nuosavybės ir IT teisės ekspertas Paulius Sartatavičius. Kalbėsime paprastomis, tačiau labai aktualiomis temomis: kas yra legalu ir nelegalu? kam tai rūpi? kodėl tai man turi rūpėti? kaip ir kada galima legaliai kopijuoti natas? Galiausiai apsijungsime į apskrito stalo diskusiją, į kurią, tikimės, aktyviai įsitrauks visa klausytojų auditorija, kad galėtume su siūlymais keliauti į supratingesnį autoriaus ir jo naudojamo turinio lygmenį.

*  *  *

Spalio 28 d., Kauno Ąžuolyno bibliotekoje vyks seminarasMeno kirminas. Ar aš taip pat?”, skirtas autorinių teisių mūsų kasdienybėje klausimams. Jį organizuoja VšĮ „Akantas“, vadovaujamas kompozitorės Zitos Bružaitės. Artėjant renginio dienai kalbamės su projekto vadovu, muzikologu, pianistu, pedagogu, humanitarinių mokslų daktaru, Kauno technologijos universiteto docentu  Dariumi Kučinsku.

  Kodėl projektui suteikėte tokį pavadinimą? Kokią žinutę juo siunčiate visuomenei?

            Kai galvoju apie esamą situaciją autorių teisių supratime ir taikyme mūsų kasdienybėje, ji tikrai primena tą kirvarpą, kuri sėdi patogiai įsitaisiusi sveiko medžio kamiene ir po truputį jį graužia. Kol medis ima ir nudžiūsta. O tada visi stebimės – toks gražus buvo medis, ko gi jis nudžiuvo... Taip ir su mūsų autorinėmis teisėmis. Dėl savo neišprusimo, o neretai ir dėl inercijos, kažkada dar sovietmečiu susiformavusių negerų įpročių, mes patys graužiame savo kultūros medį. O čia tiek daug gražių ir jaunų šakų šakelių, tiek žalių lapų lapelių (pradedantys autoriai, jaunieji muzikantai, leidėjai-entuziastai, transliuotojai-režisieriai), o mes žiūrime į juos ir abejingai siurbiame iš jų gyvybės syvus. Negerai. Ne tik jau negražu ar nekultūringa, bet tikriausiai bjauru ir visiškai nepateisinama.

Šis projektas pirmiausia yra orientuotas į meno mokyklų vadovus, mokyklų pedagogus ir bibliotekininkus bei į pačius moksleivius, studentus, būsimus profesionalus. Kodėl?

            Nors sakoma, kad daug kas prasideda šeimoje, bet aš manau, kad dar daugiau prasideda  mokykloje. Ir mokyklos vadovas yra tas lyderis, vėliavnešys. Jei vėliava iškelta aukštai ir garbingai, visi ja seka ir džiaugiasi, net didžiuojasi po šia vėliava būdami. Tokių mokyklų (pirmiausia turiu mintyse muzikos/meno mokyklas) bibliotekos pastoviai įsigyja naujus leidinius, mokytojai patys naudoja ir skatina mokinius įsigyti jiems reikalingą originalią mokymosi medžiagą. Kaip taisyklė, tokiose mokyklose visi supranta, kas yra autorius ir kas yra intelektinė nuosavybė, ko negalima daryti ir kaip pasinaudoti reikiama literatūra legaliai. Na, ir priešingai – jei vadovas nesirūpina intelektinės nuosavybės apsauga, o kopijavimo aparatą naudoja tik mokyklos bibliotekos fondams papildyti, tai formuoja ir jo vadovaujamos mokyklos mokytojų bei mokinių požiūrį į nelegalų autorinių darbų naudojimą, piratavimą. Tokioje mokykloje aš tikrai nenorėčiau mokytis. Tai iš esmės nebeatitinka šių dienų reikalavimų, poreikių ir pasikeitusios visuomenės lūkesčių. Tad seminaras ir skirtas pirmiausia visiems, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su meno studijomis. Su autorių darbais, su autorinių darbų panauda, su autorine kūryba ir jos atlikimu. Ir nemanykime, kad nieko negalima pakeisti. Kai geriau susipažįsti su šią sritį reglamentuojančiais dokumentais, viskas tampa labai aišku ir paprasta. Apie tai ir kalbėsime organizuojamame seminare bei apskrito stalo diskusijoje. 

Seminaro metu Kauno Ąžuolyno bibliotekoje vyks paskaitos, atskleisiančios du požiūrius į autorių teises: pirmas – tai muzikos/meno mokyklų administracijos požiūris (mokytojų teisės ir pareigos, susijusios su autorių teisių apsauga); antras-  autoriaus/kompozitoriaus, leidėjo ir atlikėjo mokytojo, mokinio/ požiūris į muzikos sklaidą ir vartojimą. Gal galite pristatyti seminare dalyvausiančius lektorius?

            Džiaugiuosi, kad skaityti paskaitas pavyko sukviesti savo srities profesionalus. Kiekvienas jų atstovaus skirtingas sritis, atskleis skirtingą santykį su autorių teisėmis. Pavyzdžiui, Gita Kerševičiūtė, pristatys autorių teisių taikymą vadovėlių ir mokomosios medžiagos leidyboje – ji yra žymiausios Lietuvoje vadovėlių leidyklos „Šviesa“ autorių teisių grupės vadovė. Raminta Naujanytė Bjelle yra LATGA Tarybos pirmininkė. Jos platus žvilgsnis ir visumos matymas leis, tikiuosi, parodyti tuos kelius, kuriais turėtume eiti siekiant sąžiningai laikantis autorių teisių. Paulius Sartatavičius yra ilgametis autorių teisių asociacijos muzikos skyriaus ekspertas, sukaupęs neįkainojamą praktinę patirtį dirbant su muzikos atlikėjais ir leidėjais. Būtent konkrečių situacijų pakomentavimas leis daug geriau suprasti, kaip veikia autorių teisės realiame gyvenime. O kompozitorius (ir pastaruoju metu – dailininkas) Antanas Jasenka pasidalins savo patirtimi kuriant ir į sceną išleidžiant muzikos kūrinius, bei su tuo susijusias kartais neįtikėtinas situacijas, kurios nutinka šiame procese. Tad, visų laukia nepakartojama patirtis ir įdomi diskusija.

Esate Kauno technologijos universiteto docentas, bendraujate su studentais, ar dažnai jų tarpe tenka sutikti „meno kirminų"? Ir kokie Jūsų nuomone yra efektyviausi būdai kovojant prieš autorių teisių pažeidėjus?

            Kauno technologijos universitetas skiria daug dėmesio autorių teisėms. Tiek jų priežiūrai, tiek aiškinimui apie jas. Tai svarbu, nes tik sąmoningai supratus, kas tai yra ir kodėl turime jų laikytis, nebekyla pagunda apgaudinėti savo bendramokslių, bendradarbių, galiausiai savęs paties. Nors technologijos lekia septynmyliais žingsniais į priekį, ir jas studentai kartais mėgsta „kūrybiškai pritaikyti” studijose, vis tik išlieka abipusis pasitikėjimas ir pagarba tarp studento ir pedagogo, ir atsiskaitymų metu jie tų technologijų nenaudoja. Greičiau priešingai – universitetas sistemingai taiko plagijato patikros programas, ir rezultatai būna kaip ant delno – jei jau pateikei ne savo darbą, tai už jį jokio įvertinimo ir nebus. Matau šioje situacijoje netgi priešingą efektą. Studentai neretai patys ateina ir klausia, kaip reikėtų elgtis ir ką daryti iškylant įvairioms su autorių teisių klausimais susijusioms situacijoms. Aiškinantis kartu, kaip reikia elgtis ir taip praktiškai išmokstame ne tik įstatymus, bet ir visą dėstomą kursą, o tuomet egzaminai yra išlaikomi puikiai.

Paskaitų ciklo, skirto muzikos autorių teisių klausimamas

PROGRAMA

MENO KIRMINAS. AR AŠ TAIP PAT?

2024 m. Ąžuolyno bibliotekos (Radastų g. 2, Kaunas), Ąžuolo salė, 10 val.

Moderatorius doc.dr. Darius Kučinskas

Kas yra legalu ir nelegalu?

Žvilgsnis iš teisinės pusės. Autorių teisės muzikoje ir mene: legalumo ribos ir praktiniai iššūkiai.

Paulius Sartatavičius, kompanijos Cee Atorneys teisininkas.

Kam tai rūpi?

Žvilgsnis iš autorių teises administruojančios institucijos ir kūrėjo/autoriaus pusės.

Raminta Naujanytė Bjelle, LATGA Tarybos pirmininkė, kompozitorė ir dainininkė.

Nebūk kirminas!

Žvilgsnis iš leidėjo pusės. Autorių teisės vadovėlių ir mokomosios literatūros leidybos procese: išbandymai ir nelegalus kopijavimas.

Gita Kerševičiūtė, „Šviesos“ leidyklos autorių teisių grupės vadovė.

Aš nesu kirminas!

Žvilgsnis iš kūrėjo/autoriaus pusės. Akustinės ir elektroninės muzikos komponavimo sistemos, pritaikymas garso dizaino ir muzikos vizualiame mene, teatre.

Antanas Jasenka, kompozitorius, dailininkas,  Kauno technologijos universiteto docentas.

Organizuoja VšĮ Akantas“

Finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Partneris – Ąžuolyno biblioteka

Darių Kučinską kalbino Janina Stankevičienė

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494745

Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento