Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?

Norėdamos sėkmingai vystyti verslą, įmonės dažnai teikia pirmenybę investicijoms į produktų gamybą, rinkodarą ar klientų patirties gerinimą. Tačiau ne visuomet žino, jog prekių sandėliavimas gali ne tik padidinti verslo efektyvumą, bet ir ilgainiui padėti sutaupyti. Kokias prekių sandėliavimo sistemas renkasi sėkmingi ir pasaulyje žinomi prekių ženklai, tarp kurių „Bosch“, „Audi“ ar „BMW“? Ir ko iš jų gali pasimokyti Lietuvos įmonės?

„Šiandien įmonės gali rinktis iš daugybės automatizuotų sandėliavimo sprendimų, įskaitant šioje kategorijoje vis labiau populiarėjančias vertikalias sistemas. Prognozuojama, kad iki 2032 m. jų rinka augs 11 proc. Viena iš tokio augimo priežasčių yra ne tik sparti investicijų grąža – dažnai greičiau nei per vienerius metus – bet ir galimybė šias sistemas taikyti įvairiose pramonės šakose, pradedant gamyba ir moksliniais tyrimais, baigiant finansų ir medicinos įstaigomis. Pastarosioms ypač naudinga sistemų funkcija, leidžianti palaikyti pastovią temperatūrą, kuri labai svarbi sandėliuojant vaistus“, – sako „Alwark“ intralogistikos ekspertas Karolis Žala.

Maksimalus erdvės išnaudojimas

Vienas iš pagrindinių automatinių sandėliavimo sistemų privalumų – galimybė efektyviau išnaudoti sandėlio plotą. Kaip teigia ekspertas, šios sistemos leidžia įmonėms sandėliuoti didesnius prekių kiekius be brangiai kainuojančių nekilnojamojo turto plėtros ar statybų išlaidų.

„Augant įmonėms, didėja ir jų sandėliavimo poreikiai. Automatinėse sandėliavimo sistemose galima pridėti arba keisti modulių konfigūraciją, todėl sandėliavimo sprendimas gali plėstis kartu su įmone ir visa tai gali būti daroma toje pačioje erdvėje. Pavyzdžiui, „Hanel Lean-Lift“ automatinės sandėliavimo sistemos gali padėti sutaupyti iki 60 proc. sandėlio ploto ir padėti išvengti didelių išlaidų. Pasauliniai prekių ženklai, tarp kurių „Bosch“, „Audi“ ar „BMW“, šiomis sistemomis optimizuoja savo sandėlių veiklą, o, pavyzdžiui, „Equinor“ (buvęs „Statoil“) jas įdiegė net uždarose erdvėse – gręžiniuose“, – pasakoja K. Žala.

Didesnis efektyvumas ir našumas

Pasak specialisto, automatinėse sandėliavimo sistemose dažnai naudojami sprendimai, pavyzdžiui, vertikalūs keltuvų moduliai arba karuselinės sistemos, kurios automatiškai perkelia reikiamą daiktą į patogų aukštį darbuotojui. Taip sumažinamas jo fizinis krūvis, darbo sąnaudos bei pagreitėja prekių komplektavimo procesas. Dažnai tokias sistemas galima suprogramuoti taip, kad prekės būtų sandėliuojamos pagal jų paėmimo dažnumą ar kitus kriterijus, taip sutrumpinant prekių rinkimo laiką. Darbuotojai ne tik efektyviau atlieka savo darbą, bet ir nepalyginamai greičiau apmokomi atlikti užduotis. Dažnai mokymams užtenka kelių darbo valandų ir darbuotojas jau gali dirbti savarankiškai.

Geresnis atsargų valdymas

Siekiant verslo veiklos efektyvumo itin svarbi yra sandėliuojamų prekių kontrolė. Atidžiai valdomos atsargos ne tik padeda įmonėms greitai patenkinti augančią vartotojų paklausą, bet ir sumažina išlaidas, susijusias su jų pertekliumi ar jų trūkumu.

„Automatinės sandėliavimo sistemos leidžia racionaliau ir tiksliau valdyti atsargas. Dažnai šias sistemas galima integruoti su atsargų valdymo programine įranga, kuri realiuoju laiku stebi prekių buvimo vietą ir kiekį. Tai padeda lengviau valdyti prekių likučius, išvengti jų pertekliaus ar trūkumo rizikos“, – pažymi K. Žala.

Saugumo užtikrinimas

Automatinės sandėliavimo sistemos ne tik padidina veiklos efektyvumą, bet ir prisideda prie darbo vietos saugos. Darbuotojams nebereikia lipti kopėčiomis ar dirbti su sunkia įranga, nes sistema reikiamą daiktą iškelia į operatoriui patogų aukštį, todėl sumažėja traumų ir nelaimingų atsitikimų rizika.

Anot K. Žalos, automatinės sistemos gali prisidėti prie įmonės priešgaisrinės saugos užtikrinimo. Daugelis tokių įrenginių yra pagaminti iš ugniai atsparių medžiagų, pavyzdžiui, apsauginių gaubtų plokščių, kurios padeda apsaugoti sandėliuojamas prekes kilus gaisrui.

Sumažina elektros sąnaudas

Dažnai kintančios elektros kainos ir vis didesnis dėmesys tvarumui, skatina įmones teikti pirmenybę energijos vartojimo efektyvumui. Ne išimtis ir sandėliavimas, kuriame dažnai sunaudojama daug elektros apšvietimui, įrangai ir klimato kontrolei. Todėl investicija į energiją taupančias sandėliavimo sistemas tampa itin svarbi.

„Daugelyje šiuolaikinių automatinių sandėliavimo sistemų yra įdiegtos energijos taupymo funkcijos. Pavyzdžiui, jei įrenginys tam tikrą laiką nenaudojamas, jį galima perjungti į skirtingus energijos taupymo režimus. O valdymo sistemos yra sukurtos taip, kad išjungtų įvairius komponentus, kurie paprastai naudoja energiją, net ir tada, kai jie nejuda. Be to, šių režimų laiką galima pritaikyti prie konkrečių įmonės poreikių, taip dar labiau sumažinant nereikalingą energijos naudojimą“, – sako K. Žala.

„Alwark“ jau daugiau nei 15 metų visose Baltijos šalyse ir Ukrainoje teikia naujos ir naudotos krovos, sandėliavimo, uostų, oro uostų bei komunalinės technikos pardavimo, nuomos, priežiūros, aptarnavimo ir atsarginių dalių tiekimo paslaugas. Bendrovė „Alwark“ atstovauja didžiausius gamintojus, tarp kurių „Hanel“, „Knapp“, „Linde“, „Terberg“, „Konecranes Lift trucks“, „Mantsinen“, „Bucher“.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/493368

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas