Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Varėnoje nuvilnijusioje Grybų šventėje – dzūkiškos gėrybės ir linksmybės

Rugsėjo 14-ąją visi keliai vedė į Dzūkijos širdį – Varėną, kur jau 27-ąjį kartą vyko tradicinė Grybų šventė.

Varėna garsi savo miškais ir gamtos grožiu, o šventės metu tampa grybavimo entuziastų traukos tašku, primindama senąsias Dzūkijos krašto grybavimo tradicijas.

Grybų šventė prasidėjo nuo pat ankstyvo ryto Mardasavo kaime, kur suvažiavo net 18 grybautojų komandų, nusiteikusių pasivaržyti ir laimėti Varėnos rajono mero įsteigtą taurę.

Visi atvykę palaikyti grybautojų turėjo galimybę sudalyvauti ekskursijoje po Mardasavo kaimą bei senųjų amatų edukacijose.

Po įnirtingos kovos ir kelias valandas trukusio grybavimo paaiškėjo, kad 18 komandų surinko daugiau kaip 25 kg grybų.

O čempionais tapo ir mero taurę laimėjo komanda „Prisirpusios šermukšnės“, kuri ne tik surinko daugiausiai grybų, bet ir stebino savo greitumu bei išskirtiniu įvaizdžiu. Jų krepšiuose puikavosi 4,225 kg vertingų miško gėrybių. Savo prizą – arbatos rinkinį – čempionams įteikė ir Taivano atstovybė Lietuvoje.

Antrąją vietą iškovojo Varėnos globos namų komanda, o trečiąją – „Perkūno“ komanda.

Specialiais prizais apdovanotas jauniausiasis grybautojas Domas Daškevičius ir vyriausiasis – Stasė Česokienė.

Didžiausią baravyką, kuris svėrė net 200 g, šiemet rado Žygimantas Kasinskas.

Na, o labiausiai visus grybautojus savo įvaizdžiu nustebinusi ir pelniusi „Šmaikščiausios komandos“ prizą – Leipalingio dvaro komanda.

Varėnos rajono savivaldybės meras, apdovanodamas komandas pažymėjo, kad čempionatas dar kartą įrodė, jog grybavimas ne tik senoji Dzūkijos tradicija, bet ir puikus būdas susiburti bendruomenėms.

Visiems susirinkusiems savo dainas dovanojo svečiai iš Ukrainos – Rokytnės miesto ansamblis „Kalyna“ ir Horodoko miesto ansamblis „Berehne“.

Nuo vidurdienio šventės renginiai persikėlė į Varėnos miestą

Norintys galėjo pasiekti Varėną ir traukiniu. Krašto legenda tampantis „Pasakojantis grybų traukinys“ kvietė klausytis įvairių pasakojimų apie grybavimo ir uogavimo ypatumus, sudalyvauti žaisminguose konkursuose ir laimėti organizatorių prizų bei paragauti dzūkiškų skanėstų. Vienintelis traukinio gidas Lietuvoje Adomas Taraskevičius išdavė ir vieną kitą vietą, kur grybų galima rasti visada.

Atvykusiųjų į šventę laukė Varėnos krašto ūkininkų turgelis „Gamtos ritmu“, bendruomenių kiemelių programa „Griekas dzūkui nemylėc“. Varėnos miesto legendų ir padavimų parke visą dieną vyko krašto kultūros, tradicijų, amatų, kulinarinio paveldo pristatymai, kurie visus viliojo skambiausiais garsais ir skaniausiais kvapais. „Žinių ir pramogų alėjoje“ veikė Varėnos miesto įmonių ir šventės rėmėjų stendai, o mažųjų šventės lankytojų laukė gausybė pramogų bei staigmenų.

Šventinė nuotaika sklandė visame mieste. Aikštėje prie Savivaldybės svečiai turėjo galimybę išvysti Lietuvos žemės ūkio mokslo raidai bei pažangai skirtą renginį „Nuo arklo iki roboto – 100 žemės ūkio pažangos metų“, kuriame pasirodė grupė „Žemaitukai“.

Šiais metais šventės atmosferą kūrė charizmatiškieji renginio vedėjai – Ugnė Martusevičiūtė ir Tomas Kizelis! Jų energija ir humoro jausmas užtikrino, kad kiekviena akimirka būtų kupina geros nuotaikos ir nepamirštamų įspūdžių!

„Labai džiaugiuosi galėdamas šiandien pasveikinti Jus visus čia, Varėnoje, kur mus jungia ne tik graži Dzūkijos gamta, bet ir ypatinga šventė – Grybų šventė! Tad šiandien kviečiu Jus ne tik dalyvauti šventės renginiuose, bet ir pasinerti į mūsų krašto dvasią. Tegul Grybų šventė bus puiki proga susipažinti su dzūkiškomis tradicijomis, amatininkų dirbiniais ir išskirtiniu dzūkišku kulinariniu paveldu. Kartu švęskime tai, kas jungia mus su mūsų praeitimi ir stiprina mūsų bendruomeniškumo jausmą“, – kalbėjo Varėnos rajono meras A. Kašėta.

Šventėje dalyvavusi Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen padėkojo varėniškiams, kad kiekvienas, atvykęs į Grybų šventę, pajaučia dzūkų nuoširdumą, svetingumą, kuriuo nuo seno dzūkai garsėja: „Tegyvuoja Dzūkija, tebūna žalia giria ir tegyvuoja gražios bei ypatingos jūsų tradicijos“.

Seimo narys Juozas Baublys pasveikino atvykusius svečius į vis gražėjančią Varėną: „Už ką reikėtų mylėti dzūką? Už jo darbštumą, už jo nuoširdumą, svetingumą ir vaišingumą, už tai, kad jis visuomet dalijasi tuo, ką turi geriausio. Mylėkite dzūkus kaip dzūkai myli kiekvieną iš jūsų“.

Didžiojoje scenoje laukė koncertas „Kad giria žaliuotų, o dzūkai šoktų ir dainuotų“. Varėnos dainų ir šokių kolektyvai dar kartą džiugino publiką geriausiomis choreografinėmis bei vokalinėmis šimtmečio Dainų šventės programomis. Taip pat savo pasirodymus dovanojo svečiai iš Ukrainos, tai – Rokytnės miesto ansamblis „Kalyna“ ir Horodoko miesto ansamblis „Berehne“. Skambėjo grupių „Baltos varnos“, „Andaja“, „Lietuvaičiai“ bei scenos karaliaus Kastyčio Kerbedžio dainos, šventę vainikavo pasaulinio lygio atlikėjos KATE RYAN pasirodymas.

Po vakarinio koncerto atvykę miesto svečiai turėjo puikią galimybę į Vilnių grįžti naktiniu traukiniu.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/491860

Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?