Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 28 /12:32

40 mln. eurų paramos dalybos saulės jėgainėms: paskelbus kvietimą, toliau lūžinėja institucijos tinklalapis

Penktadienį, balandžio 28 d. prasidėjusios paramos už saulės jėgainės dalybos kai kuriems gyventojams sukėlė lengvą paniką – nuo ryto neveikė paramą kuruojančios Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) tinklalapis. Tiesa, kvietimas, kaip ir planuota iš anksto, oficialiai paskelbtas 12 valandą, tačiau sistema ir po to susidūrė su trikdžiais.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nuo 8 val. ryto bandau prisijungti prie APVA tinklalapio, tačiau jo neužkrauna arba užkrovus jis vėl užstringa. Prisijungti negalima iki šiol (jau pusė darbo dienos prabėgo)“, – rašė skaitytojas.

Skaitytojo nuotr./Skaitytojo nuotrauka
Skaitytojo nuotr./Skaitytojo nuotrauka

Besiskundžiančių neveikiančiu tinklalapiu buvo ir institucijos „Facebook“ paskyroje.

Šį teiginį patikrino ir 15min – tiek 11:15, tiek 11:25 tinklalapis iš tiesų nebuvo užkraunamas.

Kadangi parama bus dalinama tol, kol užteks lėšų – t. y. pirmieji pateikę gaus paramą, o likusiems ir pavėlavusiesiems gali jos ir nebeužtekti, niekaip į apva.lt negalintis patekti skaitytojas sunerimo, ar spės pateikti paraišką.

„Kaip bus užtikrintos mano teisės norint prisijungti prie kvietimo teikti paraišką nuo paraiškos paskelbimo pradžios, jei to atlikti techniškai neįmanoma?“ – retoriškai klausė jis.

Susisiekus su APVA Komunikacijos skyriaus vedėja Egle Pliuskuviene, ji teigė, kad neveikia tik pagrindinis institucijos puslapis, tuo tarpu prie apvis.apva.lt sistemos prisijungti galima. Ji komentavo, kad nesklandumus lėmė didesnis nei įprastai lankytojų srautas.

Vėliau APVA atstovė patikslino, kad per tą laiką, kol neveikė tinklalapis nė viena paraiška nebuvo pateikta, kadangi paprasčiausiai tuo metu dar nebuvo paskelbtas kvietimas.

Kvietimas oficialiai paskelbtas 12 valandą. E.Pliuskuvienė 15min teigė, kad tokiu laiku ir buvo numatyta jį skelbti. Vartotojai į apva.lt tinklalapį nuo ryto greičiausiai suplūdo „iš įpročio“, sakė ji.

Vis dėlto, ir ši sistema neapsieina be trikdžių.

15min nuo 12 valandos mėginant prisijungti prie apvis.apva.lt dažnai tinklalapis tiesiog neužkraunamas, o jeigu pavyksta užkrauti kvietimų sąrašą, užpildyti paraiškos neįmanoma: pasitinka užrašas „Puslapis nepasiekiamas (500). Svetainė laikinai nepasiekiama. Prašome pabandyti vėliau“.

Ką reikia žinoti teikiant paraiškas?

Parama saulės elektrinių įsirengimui bus skirta iš 2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijų programoje numatytų lėšų. Šią priemonę inicijavo Energetikos ministerija.

Pirmą kartą gyventojai paraiškas finansavimui gauti galės teikti tęstiniu būdu, t.y. net šešis mėnesius arba kol paraiškose prašoma suma pasieks visą kvietimui numatytą sumą.

„Tikimės, kad susidomėjimas atsinaujinančia energetika išlieka, o skirto finansavimo pakaks dar 15 tūkstančių gyventojų, kurie įdarbins saulę savo elektros reikmėms ir taip susimažins elektros sąskaitas ir padidins savo energetinį savarankiškumą,“ – pranešime spaudai cituojamas APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Krekenavos apylinkės

Kartu su paraiška gyventojai turės pateikti Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) prijungimo sąlygas, kurios užtikrins, kad įrengta saulės elektrinė galės būti prijungta prie elektros tinklų.

Dar viena naujovė – paramą galės gauti ir tie namų ūkiai, kurių elektros vartojimo objektuose registruota ne daugiau kaip vieno juridinio arba fizinio asmens vykdoma ekonominė veikla. Tuo atveju kartu su paraiška turės būti pateikta vienos įmonės deklaracija, kurioje reikės nurodyti visas elektros vartojimo objekte registruotas ir vykdomas juridinio asmens ir (arba) fizinio asmens ekonomines veiklas.

Saulės elektrines gyventojai, kaip ir anksčiau, turės įsirengti per 9 mėn., o išmokos dydis nesikeičia – skiriama 323 eurai už 1 kW naujai įrengiamos saulės elektrinės galios, ir 243 eurai už 1 kW, kuomet didinama jau esamos saulės elektrinės galia, nebestatant inverterio.

Iki metų pabaigos planuojama paskelbti dar keletą kvietimų saulės elektrinėms įsirengti, taip pat įsigyti iš nutolusių saulės elektrinių parkų. Tam planuojama skirti apie 50 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas