Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Butkevičius tikisi, kad Seimas patvirtins naują SGD terminalo išlaikymo tvarką

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad nauja suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo tvarka, vadinamasis pajėgumų modelis, Seime bus patvirtintas. Anot jo, jei Vyriausybė būtų palaukusi ir remiamą elektros gamybą termofikacinėse elektrinėse panaikinusi kiek vėliau, įstatymas jau būtų priimtas.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš manau, kad pavyks priimti šitą įstatymą. Aš manau, kad čia sumaišyti du dalykai. Kvotas, kurios skirtos elektros energijos gamybai, mes nuo sausio 1 dienos nutarėme panaikinti, jeigu būtume nutarę vėliau panaikinti, tai Seime dėl įstatymo nebūtų kilę problemų“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Remiamas elektros kvotas Vyriausybė panaikino rugsėjį. O pajėgumų modelį Seimas atmetė šį antradienį.

Anot jo, gali būti, kad Energetikos ministerija nepateikė pakankamai informacijos apie pajėgumų modelį ir situacija buvo nepakankamai diskutuota.

Ministras pirmininkas teigė, kad svarstyti, ar terminalas yra per didelis Lietuvai ir ar dėl to kyla problemų dėl jo išlaikymo, jau yra per vėlu.

„Jis buvo suprojektuotas anksčiau. Ar terminalas yra per didelis, ar per mažas, manau, per vėlu apie tai diskutuoti. Mūsų dujų poreikis Lietuvoje šiuo metu yra truputį daugiau nei 2 mlrd. kubinių metrų, terminalo pajėgumas yra 4 mlrd. kubinių metrų, bet mes suprantame, kad turime tą terminalą išnaudoti kaip regioninį“, – tikino premjeras.

Jis pakartojo, kad nepritarus naujam modeliui dujų kainos augs.

„Jeigu mes pritaikome šitą modelį, mes matome, kiek pinigų galima perskirstyti pinigų tolygiai visiems Lietuvos vartotojams, o jei nepriimame šio įstatymo, tai „Litgas“ dujos būtų skiriamos tik kai kuriems vartotojams ir tada kainos tikrai padidėtų. Bet aš manau, kad blaivus protas nugalės“, – teigė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas