Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Merkel ir V.Putinas aptarė „Nord Stream 2“ ir dujų tranzitą per Ukrainą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, šeštadienį Maskvoje susitikusi su Rusijos prezidentu Vladimiru, aptarė Berlyno pasiektą susitarimą su Vašingtonu dėl prieštaringai vertinamo dujotiekio „Nord Stream 2“.
„Nord Stream 2“  dujotiekis
„Nord Stream 2“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aišku, aptarėme „Nord Stream 2“ temą. Tai yra ne dvišalis Rusijos ir Vokietijos projektas, o europinio pobūdžio projektas, nes jame dalyvauja ir kitų šalių įmonės“, – kanclerė sakė per bendrą spaudos konferenciją po derybų.

„Kalbėjome apie Vokietijos ir JAV suderintą dokumentą. Taip pat su prezidentu aptarėme, kad Georgas Grafas Waldersee bus labai patyręs derybininkas dėl dujų tranzito per Ukrainą nuo 2024 metų. Toks yra jo uždavinys. Šiuo atveju mums tenka tam tikra atsakomybė, nepaisant visų ekonominių veiksnių, į kuriuos reikia atsižvelgti“, – pridūrė A.Merkel.

G. G. Waldersee 2019 metais dalyvavo kaip Vokietijos pasiuntinys derybose dėl rusiškų dujų tranzito per Ukrainą sutarties, kuri baigs galioti 2024-aisiais.

Nors Berlynas yra svarbus Kijevo sąjungininkas, jis kritikuojamas dėl paramos 10 mlrd. eurų vertės dujotiekiui „Nord Stream 2“, leisiančiam padvigubinti rusiškų dujų tiekimą Vokietijai – didžiausiai Europos ekonomikai.

Berlynas tvirtina, kad jam reikia papildomų dujų, nes nuspręsta palaipsniui atsisakyti anglių ir branduolinės energijos.

Tačiau šiam projektui aršiai priešinasi JAV ir kelios Europos šalys, teigiančios, kad jis padidins senojo žemyno energetinę priklausomybę nuo Rusijos ir geopolitinę Maskvos įtaką.

Dujotiekis aplenkia Ukrainos dujų infrastruktūrą, o šalis netenka labai reikiamų mokesčių už tranzitą. Kijevas taip pat nuogąstauja, jog nebeliks svarbaus barjero, atgrasančio Rusiją nuo potencialios agresijos regione.

Rugpjūčio pradžioje JAV Valstybės departamentas paskelbė, kad A.Merkel perdavus valdžią būsimai Vokietijos vyriausybei Berlynas toliau laikysis Vokietijos prisiimtų įsipareigojimų dėl „Nord Stream 2“, įskaitant pastangas užtikrinti, kad rusiškos dujos Europai toliau būtų tiekiamos tranzitu per Ukrainą.

Anksčiau šiais metais JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija ir Vokietija sugebėjo pasiekti bendrą poziciją „Nord Stream 2“ klausimu. J.Bidenas liepos pabaigoje pareiškė, kad nebeturi vilčių sustabdyti šio prieštaringai vertinamo projekto, nes jam atėjus į valdžią dujotiekis buvo jau beveik užbaigtas.

Projektą vystanti bendrovė „Nord Stream 2 AG“ neseniai pranešė, kad dujotiekio statybos darbai užbaigti 99 procentais.

A.Merkel pažymėjo, kad „šiuo kontekstu aptarėme ir Rusijos santykius su ES“, atsižvelgianti į tarpvalstybinį energetikos išteklių tiekimą ir jo ryšį su pastangomis stabdyti klimato kaitą. Pasak kanclerės, „Rusija yra suinteresuota keistis nuomonėmis su Europos Sąjunga“.

„Aš irgi pažymėjau, kad pasisakau už tokį požiūrį“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas