Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Amber Grid“ į dujų perdavimo tinklą iki 2033-ųjų ketina investuoti 214 mln. eurų

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ 2024–2033 metais į šalies dujų perdavimo tinklo plėtrą, atnaujinimą bei vandenilio transportavimo projektus ketina investuoti apie 214 mln. eurų, iš kurių 150 mln. eurų – per artimiausius penkerius metus. 
„Amber Grid“
„Amber Grid“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Bendrovė pirmadienį paskelbė viešąją konsultaciją dėl dešimties metų dujų perdavimo tinklo plėtros plano. 

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius sako, kad plane įvardyti žingsniai, kuriais siekiama stiprinti šalies energetinę nepriklausomybę, plėsti energijos šaltinių įvairovę ir užtikrinti tolesnę Lietuvos integraciją su regiono valstybėmis.  

„Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, ne tik užtikrina esamos infrastruktūros patikimumą, bet ir ruošiasi žaliojo vandenilio transportavimo tinklo, skirto Lietuvos vartotojams ir kitų Europos Sąjungos šalių poreikiams, sukūrimui“, – pranešime teigė N. Biknius.

„Amber Grid“ dešimties metų tinklų plėtros plane numatyta modernizuoti esamą dujų infrastruktūrą, užtikrinti jos saugumą, didinti atsparumą krizių situacijoms.

Taip pat numatyta plėsti alternatyvius energijos šaltinius, integruoti atsinaujinančios energijos išteklius, sukurti vandenilio transportavimo tinklus, mažinti šiltnamio efektą sukeliančias dujas. 

Pasak N. Bikniaus, viešajai konsultacijai kartu pateiktas vandenilio tinklo Lietuvoje planas.

„Vandenilis ateityje bus vienu iš ramsčių, užtikrinsiančių Lietuvos energetinę nepriklausomybę ir pajamas valstybei“, – sako N. Biknius.

„Amber Grid“ pasiūlymų dešimties metų plėtros planui laukia iki birželio 14 dienos, vėliau jis bus pateiktas derinti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT). 

Vyriausybės balandį patvirtintose vandenilio plėtros Lietuvoje 2024–2050 metais gairėse numatyta siekti, kad iki 2030 metų šalyje būtų įrengta ne mažiau kaip 1,3 gigavato (GW) galios elektrolizės įrangos, per metus pagaminta 129 tūkst. tonų šio švaraus kuro, o bent 41 proc. amonio trąšų gaminti iš žaliojo vandenilio.

Tuo metu 2050 metais elektrolizės pajėgumai turėtų siekti 8,5 GW, švaraus kuro gamybos apimtys – 732 tūkst. tonų, iš kurio 44 tūkst. tonų galėtų būti eksportuojama. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas