Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antausis atominei energetikai: JAV statomi maži „ateities“ branduoliniai reaktoriai atšaukti dėl kainos

Viena aktyviausiai naujos kartos mažuosius branduolinius reaktorius (angl. Small modular reactors, SMR) plėtojančių kompanijų „Nuscale Power“ buvo priversta nutraukti projektą JAV, Jutos valstijoje, nes jo kaštai išaugo gerokai daugiau nei prognozuota, rašo naujienų agentūra „Reuters“.
Atominė elektrinė, asociatyvi nuotrauka
Atominė elektrinė, asociatyvi nuotrauka / Shutterstock nuotr.

Po šio pranešimo „NuScale“ akcijos biržoje atpigo 20 proc.

2020 m. JAV Energetikos departamentas patvirtino 1,35 mlrd. JAV dolerių per 10 metų elektrinei, vadinamai „Carbon Free Power Project“, jei Kongresas skirs asignavimų. Nuo 2014 m. departamentas skyrė „NuScale“ ir kitoms įmonėms apie 600 mln. dolerių mažų reaktorių technologijų komercializavimui remti.

Bendrovė „NuScale“ planavo kartu su Jutos susivienijimu „Utah Associated Municipal Power Systems“ (UAMPS) plėtoti šešių reaktorių 462 megavatų galios projektą ir paleisti jį 2030 m., tačiau išaugus sąnaudoms keli valstijos miestai pasitraukė iš projekto.

Sausio mėnesį „NuScale“ teigė, kad planuojama elektrinės elektros energijos kaina yra 89 JAV doleriai už megavatvalandę, t. y. 53 proc. daugiau nei ankstesniuose skaičiavimuose (58 JAV doleriai už megavatvalandę), o tai kelia susirūpinimą dėl vartotojų noro mokėti, rašo „Reuters“.

Bendrovės „NuScale“ prezidentas ir generalinis direktorius Johnas Hopkinsas pranešime spaudai teigė, kad bendrovė toliau bendradarbiaus su kitais šalies ir tarptautiniais klientais, siekdama pateikti rinkai amerikietiškų mažų modulinių reaktorių (angl. small modular reactor, SMR) technologiją ir padidinti JAV branduolinės energijos gamybos bazes.

„NuScale“ tikisi statyti SMR Rumunijoje, Kazachstane, Lenkijoje ir Ukrainoje.

Kritikai įspėjo, kad Rusijai užėmus Zaporižios atominę elektrinę Ukrainoje ir nuolat apšaudant jos teritoriją, nutrūkus elektros energijos tiekimui ir iškilus pavojui elektrinės vandens aušinimo ištekliams, reaktoriai, kurie nelaimės atveju gali išmesti nuodingas ir radioaktyvias medžiagas, neturėtų būti statomi šiame regione, rašo „Reuters“.

SMR branduolinę energetiką plėtojančių įmonių laikomi ateities technologija ir vienu pagrindinių tokių reaktorių privalumų turėtų būti jų kaina – elektrinės statyba turėtų būti paprastesnė ir pigesnė nei tradicinių reaktorių.

Apie planus statyti panašaus tipo reaktorių kalbama ir Estijoje – mažųjų atominių reaktorių statybos idėją stumianti privataus kapitalo įmonė „Fermi Energia“ šių metų pradžioje paskelbė pasirinkusi savo partnerius – bendrovę „GE Hitachi“. Tiesa, realioms reaktoriaus statyboms reikia vietos valdžios pritarimo.

Apie tokių reaktorių galimybę kalbama ir Lietuvoje. Energetikos ministerijos vadovai yra teigę, jog po 2030 metų Lietuvoje išaugsiant elektros poreikiui gali prireikti mažų branduolinių reaktorių. Pasak jų, sprendimai dėl branduolinės energetikos bus priimti Lietuvos ir JAV specialistams atlikus šalies energetikos transformacijos studiją.

Anot Tarptautinės atominės energijos agentūros, SMR yra apibrėžiami kaip pažangūs reaktoriai, gaminantys iki 300 MWe elektros energijos iš vieno modulio.

Palyginimui, prieš dešimtmetį Lietuvoje siūlytos Ignalinos atominės elektrinės vieno reaktoriaus galingumas turėjo siekti 1350 MWe.

Tokie reaktoriai pasižymi pažangiomis inžinerinėmis savybėmis, gali būti naudojami kaip vieno arba kelių modulių jėgainės ir yra suprojektuoti taip, kad būtų gaminami gamyklose ir siunčiami į komunalinių paslaugų įmones įrengti, kai atsiranda poreikis, rašoma TATENA tinklapyje.

Pasaulyje yra apie 50 SMR projektų ir koncepcijų. Dauguma jų yra įvairiose kūrimo stadijose, o kai kurios iš jų, kaip teigiama, jau beveik priartėjo prie paleidimo stadijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas