Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tvarūs ir ekonomiški šilumos siurbliai oras-vanduo pakeis kitus namų šildymo būdus?

Koks namų šildymo būdas ekonomiškiausias ir efektyviausias šiuo metu? Jau 20 metų ekspertinę šildymo įrenginių diegimo patirtį sukaupęs Saulius Tamulevičius, „Oris LT“ vadovas, patraukliausiomis laiko šilumos siurblių oras vanduo sistemas.
Laiminga šeima
Pora / 123RF.com nuotr.

Namų šiluma turi tiesioginę ir perkeltinę reikšmes. Nors emocinis namų jaukumo jausmas – svarbiausias, tačiau, kad jis atsirastų tenka išspręsti materialias užduotis – ne tik pastatyti ir įsirengti namus, bet ir pasirūpinti, kad juose būtų komfortabilu, šilta – žiemą, vėsiau – vasarą.

Šilumos sprendimus diegianti bendrovė „Oris LT“ prioritetą teikia šilumos siurbliams oras-vanduo, kurie gali išpildyti daugiausia klientų lūkesčių: šildo ir vėsina namus, pašildo vandenį, nereikalauja nuolatinės priežiūros, įrenginiai santykinai nebrangūs, greitai sumontuojami, tarnauja ilgai, ekonomiški bei ekologiški aplinkai.

Oris.lt nuotr./Saulius Tamulevičius
Oris.lt nuotr./Saulius Tamulevičius

Nuo krosnių iki šilumos siurblių

Pasak Sauliaus Tamulevičiaus, „Oris LT“ vadovo, per 20 metų asmeninės patirties statybų ir namų šildymo sektoriuose teko stebėti visą šildymo sistemų kaitą.

„Pamenu, kai žmonėms patardavau rinktis grindinį šildymą, jie į mane žiūrėdavo – švelniai tariant – nepatikliai. Dabar grindinis šildymas įrenginėjamas visur, net miegamuosiuose. Statėme granulinius katilus, kurių paskutinį sumontavome prieš 6 metus. Dabar senesnės statybos namuose granuliniai metami lauk ir montuojami šilumos siurbliai oras-vanduo. Juos renkasi ir naujų namų statytojai“, – teigia šildymo sprendimų ekspertas.

Kodėl šilumos siurbliai oras vanduo?

Anot „Oris LT“ vadovo, šilumos siurblius oras-vanduo su malkiniu šildymu palyginti galima tik tuo, kad ir vieni, ir kiti šildo. Malkų reikia nusipirkti, skaldyti, sandėliuoti, kasdien kūrenti, prižiūrėti, šalinti pelenus, valyti dūmtakius ir t.t., o įsirengus šilumos siurblį oras-vanduo – šiuos rūpesčius galima pamiršti visiems laikams. Kartą per metus šilumos siurblį sumontavę specialistai atliks jo profilaktiką, jei reikės, papildys sistemą ar kažką suremontuos, nuvalys kontaktus ir namuose visada bus šilta, komfortabilu ir jauku.

„Esminis privalumas – investicijos atsiperkamumas. Šilumos siurblių kaina, įskaičiuojant ir jų įrengimą, yra dvigubai mažesnė nei geoterminio šildymo, greitesnis ir investicijos atsipirkimas, o eksploatavimo sąnaudos tik 20-30 proc. didesnės. Jei žmogus įsirengia ir saulės elektrinę – tai namų šildymas iš viso tampa nemokamu“, – paaiškina „Oris LT“ vadovas.

Oris.lt nuotr./„Hitachi“ lauko šilumos siurbliai oras-vanduo
Oris.lt nuotr./„Hitachi“ lauko šilumos siurbliai oras-vanduo

Patogu, tikslu ir modernu

Pasak S. Tamulevičiaus, šilumos siurbliai oras-vanduo tinka visoms patalpos – ir gyvenoms, ir negyvenamoms. Šiuolaikiniai šilumos siurbliai valdomi internetu, tad patogu juos įrengti net atokiose sodybose, nes galima nuotoliniu būdu nustatyti namo šildymo funkcijas ir atvykus visada rasti šiltus namus.

„Svarbu, kad stogas būtų nekiauras ir nebūtų šildomas laukas. „Oris LT specialistai įvertina pastato būklę, kelintais metais ir iš kokių medžiagų pastatytas, kokie langai, kiek apšiltintas stogas, nustato namo šilumos varžą ir pagal savo turimas formules paskaičiuoja kokio galingumo šilumos siurblio reikėtų atitinkamo ploto namo erdvėms šildyti“, – paaiškina šildymo ekspertas.

Nauja šildymo įranga namuose – per vieną dieną

„Oris Lt“ bendrovė namų šildymo sistemas diegia jau 8 metus, montuotojų komandos patirtis įrengiant šilumos siurblius oras-vanduo siekia net 15 metų. Tai garantuoja ne tik profesionalių meistrų darbo kokybę, bet ir darbų atlikimo spartą.

„Esame taip suderinę procesus, kad išmontuojame seną sistemą ir pastatom naują sename name ar sumontuojame šilumos siurblį naujame – per vieną dieną“, – teigia „Oris LT“ vadovas.

Ne tik šildo žiemą, bet ir vėsina vasarą

Šildymo sistemų žinovas atkreipia dėmesį, kad šilumos siurbliai oras-vanduo ne tik šildo patalpas, bet galimas ir atvirkštinis procesas. Oro kondicionierių šilumos siurbliai nepakeičia, tačiau karštą vasarą gali patalpas keliais laipsniais atvėsinti.

„Mano nuosavame name, kai vasarą temperatūra lauke buvo gerokai perkopusi 30 laipsnių, šilumos siurblys atvėsino grindis ir patalpų viduje palaikė 26 laipsnių temperatūrą, taigi ne tik žiemą, bet ir vasarą tas pats įrenginys sukūrė pakankamai komfortabilias gyvenimo sąlygas“ – asmenine patirtimi pasidalino S. Tamulevičius.

Kodėl patraukliau šilumos siurblius įsirengti šiuo metu?

Pasak šilumos sistemų diegimo eksperto, šiuo metu įsirengti šilumos siurblius palanku dėl kelių priežasčių. Keičiant seną šildymo sistemą į naują, ekologiškesnę – kai būna kvietimai galima teikti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrą užpildyti APVA parama ir gauti 50 proc. įrangos kainos kompensaciją. T.y., jei šilumos siurblys kainuoja 5 tūkst. eurų, tai investuoti pakaktų 2,5 tūkst. eurų. Įsigyjant šilumos siurblį iš „Oris LT“ įrangos tiekėjų – galimas lizingas pagal sutartą mėnesinį mokestį prasidedantį nuo 60 eurų.

„Roges geriausia ruošti vasarą“, – taigi, geriausia šilumos siurblį įsirengti šiltuoju metų laiku, kai šildymo sistema atjungta. Tačiau bendrovė yra prisitaikiusi darbus atlikti ir žiemą. Tiesa, tada žmonės patirs šiek tiek nepatogumų, – vieną dieną tektų apsieiti be namų šildymo.

„Šiltasis metų laikas patrauklesnis ir todėl, kad rudenį, prieš šildymo sezoną, gamintojai paprastai padidina 6 proc. įrangos kainą, todėl šilumos siurblį įsirengti anksčiau, pavasarį ir vasarą, labiau apsimoka“, – pastebi „Oris LT“ vadovas.

„Oris.lt“ nuotr./„Panasonic“ šilumos siurbliai
„Oris.lt“ nuotr./„Panasonic“ šilumos siurbliai

Anglių, dujų ir durpių alternatyva

Kartais motyvu įsirengti šilumos siurblį tampa ir neįprasti klimato pokyčių veiksniai. „Šiais metais, kai užsitęsė šalnos, – mes sulaukėme daugiausia užsakymų. Žmonės malkinių katilų ir krosnių nebekūreno, o rytais pajuto, kad namuose nejauku ir šalta. Matyt, tai paskatino priimti ryžtingus sprendimus, užsitikrinti komfortą namuose visam laikui ir nepriklausyti nuo nemalonių orų išdaigų“, – šypsosi S. Tamulevičius.

Dar vienas argumentas svarbus Vilniaus gyventojams. Sostinės valdžia ketina uždrausti pastatų šildymui naudoti anglis bei durpių briketus, tad ten, kur nėra dujų įvado, šilumos siurbliai taps bemaž vieninteliu racionaliu pasirinkimu.

„Net ir ten, kur dujos yra, šilumos siurbliai yra perspektyvesnė šildymo alternatyva, nes saugesnė priešgaisriniu požiūriu, nevyksta degimo procesas, eksploatavimas nėra brangesnis. Be to, skirtingai nuo dujinio šildymo, išlieka atvira galimybė įsirengus saulės elektrinę iš viso turėti nemokamą šilumą“, – pabrėžia šildymo sistemų ekspertas.

Patikima įranga, patyrę montuotojai, sąžiningos kainos

„Oris LT“ klientams siūlo tik patikimų gamintojų, laiko patikrintus šilumos siurblių modelius ir suteikia ilgalaikes garantijas bei draudimą. „Klientus konsultuojame visais rūpimais klausimais, ieškodami geriausio kainos ir kokybės santykio, atvirai pateikiame visas išlaidas ir mokesčius, kad užsakovas aiškiai suprastų savo investiciją, nepatirtų neplanuotų išlaidų ir tiksliai žinotų už ką sumoka ir ką už tai įgyja“, – pabrėžia „Oris LT“ vadovas.

„Oris Lt“ montuoja šilumos siurblius tiek privatiems asmenims, tiek įmonėms, kaip patikimus rangovus bendrovę samdo kai kurie gamintojai, kai klientams šilumos siurblius jie parduoda tiesiogiai.

„Jau esame sumontavę virš 800 šilumos siurblių oras-vanduo. Daugiausia klientų ateina per asmenines rekomendacijas. Įrengus šilumos siurblį vieniems, jie rekomenduoja mūsų meistrus kitiems: broliai – sesėms, sesės – kaimynėms ir t.t. Iš lūpų į lūpas perduodamos rekomendacijos – geriausias įmonės darbų kokybės įvertinimas, kuris ir užtikrina bendrovės sėkmę“, – įsitikinęs S. Tamulevičius.

Laiku ir kokybiškai

Šilumos siurblio eksploatavimo sąnaudas sudaro elektros kaina. „Pvz., šalčiausiais žiemos mėnesiais, elektros energijos subrangimo laikotarpiu, kol dar neturėjau saulės elektrinės, mano privataus rastinio, neapšiltinto 80 m² namo šildymas kainavo apie 100 eurų. Naujai įsirengiantiems saulės elektrines ar jas jau turintiems, – nesvarbu mūsų ar ne mūsų įmonės sumontuotoms – visiems be išimties rekomenduojame įsirengti šilumos siurblius oras-vanduo ir tokiu būdu užsitikrinti nuo energijos kainų kaitos nepriklausomą namų komfortabilumą nemokamai keliems dešimtmečiams – teigia „Oris LT“ vadovas.

Nusprendusiems išspręsti namų šildymo problemas ilgiems metams geromis sąlygomis, bendrovės specialistai kviečia juos susirasti ir rūpimus klausimus aptarti.

„Kviečiu kreiptis tiesiogiai į mane ar į bendrovės specialistus, atvirai patarsime visais namų šildymo klausimais. Jei keičiamas senas taršus katilas, padėsime užpildyti paraišką APVA, atliksime skaičiavimus, kokio galingumo šilumos siurblio pastatui reikės. Dėl visko sutarus, atvyksime, per vieną dieną šilumos siurblį sumontuosime ir tą pačią dieną šiluma namuose startuos. Mums „Oris LT“ reputacija klientų akyse – svarbiausia, tad galiu asmeniškai garantuoti, kad darbus atliksime laiku, kokybiškai ir konkurencinėmis kainomis“, – apibendrina S. Tamulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas