Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja parama saulės elektrinėms: 3 žingsniai, kuriuos svarbu atlikti iš anksto

Šių metų lapkritį saulės elektrinių įrengimui ir jų įsigijimui jėgainių parkuose planuojama 50 mln. eurų parama. Norinčius ja pasinaudoti, ekspertai ragina suskubti ir nelaukti kvietimo dienos. Mat pirmieji turi daugiau šansų gauti paramą, rašoma „Saulės grąža“ pranešime spaudai.
Krekenavos apylinkės
Krekenavos apylinkės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Skelbiama, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kvietimą paramai skelbs po mėnesio, bet norint ramiai ir be streso pasirengti svarbu nepalikti visko paskutinei minutei. Visgi skirtinga reakcija reikalinga tiems, kurie planuoja įsigyti dalį saulės elektrinių parko“, – sako Deiminta Noreikienė, saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ direktorė. Ji paaiškina, kaip pasiruošti paraiškų teikimui ir užsitikrinti paramos gavimą.

Lapkritį numatomą paramą planuojama išdalinti per du kvietimus po 25 mln. eurų. Jie bus skirti tiek nutolusioms, tiek saulės elektrinėms ant stogų ar sklype įsirengti.

„Pirmiausia – norintiems gauti paramą reikia pateikti unikalų pastato arba sklypo numerį. Tai priklauso nuo to, kur bus įrengiama saulės elektrinė – ant stogo ar ant žemės. Pastato arba sklypo numerį galima rasti Registrų centro išraše. Kitas svarbus žingsnis – į paraišką įkelti Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) prijungimo sąlygas, jei saulės elektrinė dar neprijungta prie ESO skirstomųjų tinklų, ir nuosavybės ribų aktą, jei elektrinė jau prijungta. Abu šiuos dokumentus galima gauti prisijungus prie ESO savitarnos. Paskutinis žingsnis – pasirūpinti bendraturčio sutikimu saulės elektrinei įsirengti, jei objektas ar sklypas priklauso keliems asmenims“, – reikiamus dokumentus ir paraiškos teikimo žingsnius vardija D.Noreikienė.

Labiausiai skubėti dėl ESO sąlygų

Anot D.Noreikienės, daugiausiai klausimų pildant paraišką sukelia būtent ESO sąlygos. O ir paskubėti šiame žingsnyje yra svarbiausia:

„Šiuo metu vis dažniau pasigrista, kad šių dokumentų gavimas užtrunka dar ilgiau nei įprastai. Todėl ESO sąlygomis reikėtų rūpintis jau dabar. Mat dažniausiai jų gavimas trunka net iki dviejų savaičių. O pradėję šiuos dokumentus pildyti jau dabar, išvengsite skubos ir streso. Be to, galėsite ramiai pasikonsultuoti su specialistais, užduoti jums kylančius klausimus“.

Tačiau ESO sąlygų negavus laiku – visgi išeitis yra.

„Norintieji gauti paramą gali APVA paraišką teikti ir be ESO sąlygų. Mat jas galiausiai gavus, duomenis galima įtraukti patikslinant paramos prašymą. O norint to išvengti, dokumentais reikėtų pasirūpinti jau dabar“, – sako D.Noreikienė.

Saulės elektrinių bendrovės vadovė taip pat primena, kad teikiant paraišką dokumentų identifikavimui svarbu pasiruošti ir elektroninės bankininkystės duomenis arba „Smart-ID“. Mat paraišką turi tvirtinti tas asmuo, kuriam ir priklauso turtas.

Skubėti reikės ir norintiems saulės elektrinių parko dalies

O štai norintiems įsigyti saulės elektrinės dalį nutolusiame parke, žingsniai paraiškų teikimui kiek kitokie.

„Gyventojai jau dabar gali rezervuoti saulės elektrinių parko dalį. O, kai parkui bus suteiktas gamybos leidimas, galutinius įsigijimo dokumentus pateiks rangovai. Be to, nutolusiems parkams nereikalingos ESO prisijungimo sąlygos, specifiniai techniniai sprendimai ar papildomi dokumentai. Svarbiausia būti nekilnojamojo turto, užregistruoto Registrų centre, savininku ir tuo pačiu adresu neturėti priregistruotos daugiau nei vienos komercinės veiklos. Tačiau, norint gauti šią paramą, teikiant paraišką, taip pat reikės paskubėti. Mat ir šią paramą gaus tik greičiausieji“, – sako D.Noreikienė.

Naudingiau įsirengti rudenį

Yra manančių, kad palankiau saulės elektrinę įsirengti tik šylant orams, o dabar tik pasirūpinti parama. Tačiau saulės elektrinių bendrovės vadovė aiškina, kad dabar daug naudingiau pradėti jos įrengimo darbus.

„Kol vieni galvoja, kad dabar užpildys paramą ir lauks pavasario, tie, kurie saulės elektrinę įsirengs dar rudenį, jau ankstyvą pavasarį ramiai gamins elektros energiją ir taupys pinigus“, – pataria D.Noreikienė.

Ji taip pat primena ir šiuo metu palankesnes saulės elektrinių įrengimo kainas: „Pavasarį rangovų paslaugos paprastai būna brangesnės. Tikėtina, kad taip bus ir ateinančiais metais. Todėl tie, kurie saulės elektrines nuspręs įsirengti dar rudenį – sutaupys dar ir jų įrengimo metu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito