Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėjant svarbiai datai – tiekėjų pasiūlymų štilis ir beveik 25 proc. brangesnė birželio elektra

Artėjant liepos 1 d., kai keisis visuomeninio elektros tiekimo tarifas bei išnyks dosnios valstybės nuolaidos, nepriklausomi tiekėjai lieka pasyvūs – per savaitę savo siūlomus tarifus „Ignitis“ sumažino 1 proc. ribose, o „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ kainų nekeitė. Birželiui einant į pabaigą taip pat matyti, kad jis greičiausiai bus brangiausias mėnuo elektros rinkoje nuo vasario.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Birželio 1–27 d. vidutinė elektros kaina padidėjo 24 proc., palyginti su gegužės vidutine mėnesio kaina biržoje, kai ji siekė 7,8 ct/kWh be PVM, ir šiuo metu yra 9,7 ct/kWh.

Toks elektros kainų padidėjimas birželį, palyginti su kovo–gegužės kainomis atitinka daugiametes kainų kitimo tendencijas, skelbiama Lietuvos energetikos agentūros (LEA) išplatintame pranešime.

Šią savaitę, palyginti su ankstesne, nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų planų su 24 mėn. fiksuota elektros energijos kaina tarifai beveik nepasikeitė. Kainas 1 proc. ribose sumažino tik „Ignitis“.

12 mėn. fiksuotos elektros energijos kainos planų tarifai taip pat beveik nesikeitė: „Ignitis“ apie 1 proc. sumažino tik dviejų laiko zonų naktinį tarifą, o „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ kainų nekeitė.

Šiuo metu 6 mėn. kainos fiksavimo planus siūlo du tiekėjai („Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“), 12 mėn. ir 24 mėn. kainos fiksavimo planus – visi trys tiekėjai.

Tiekėjų siūlomos 24 mėn. fiksuotos elektros energijos kainos planų tarifai yra 0,18–0,34 Eur/kWh (dviejų laiko zonų) ir 0,25–0,33 Eur/kWh (vienos laiko zonos).

Planų su 12 mėn. elektros energijos kainos fiksavimu tarifai yra 0,17–0,31 Eur/kWh (dviejų laiko zonų) ir 0,24–0,30 Eur/kWh (vienos laiko zonos), rašome LEA pranešime.

Planų su 24 mėn. fiksuota elektros energijos kaina 1 kWh vidutinė kaina siekia 0,262 Eur/kWh (dvi laiko zonos) ir 0,273 Eur/kWh (viena laiko zona), o 12 mėn. kainos fiksavimo planų vidutinė elektros energijos kaina – atitinkamai 0,250 Eur/kWh ir 0,261 Eur/kWh.

Liepos 1 d. fiksuoti elektros tarifai keisis apie 900 tūkst. buitinių elektros vartotojų – 455 tūkst. visuomeninio tiekimo klientų šešiems mėnesiams gaus sumažintus tarifus (vienos laiko zonos Standartinio plano tarifas mažėja nuo 28 iki 22,7 ct/kWh), o dar apie 360–370 tūkst. vartotojų, kurie už elektrą realiai moka 28 ct/kWh tarifu, dings nuolaidos.

Tiesa, jeigu „Ignitis“ ir „Enefit“ įgyvendins savo pažadus, didelė dalis pastarųjų klientų pokyčių netgi nepajus – aukšti jų tarifai bus nurėžti iki minėtos 28 ct/kWh ribos.

Tačiau jeigu jie patys nesiims veiksmų persirašyti sutarties arba pasikeisti tiekėją, bent jau trumpuoju laikotarpiu ir toliau mokės vienas didžiausių kainų tarp buitinių vartotojų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elektra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elektra

Vartotojams, kurie dar nėra peržiūrėję savo sutarčių su anksčiau užfiksuotais aukštais tarifais, vis dar yra palankus laikas rinktis šiuo metu siūlomus mažesnius tarifus, o tiems, kurie dabar yra garantiniame tiekime, pasirinkti nepriklausomus tiekėjus, rašoma LEA pranešime.

Nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymai atnaujinami ir pateikiami apskaičiuojant prognozuojamą mėnesio sąskaitą. Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų. Ši informacija yra skirta vartotojų informavimui. Ji neskirta nepriklausomų elektros tiekėjų vertinimui, jų pasiūlymų reklamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas