Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Basharo al Assado nuvertimas – Europos viltis išsivaduoti iš „Gazprom“ čiuptuvų

Galimas Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado nuvertimas galėtų pakeisti jėgų balansą Europos dujų rinkoje. Dabartinio Sirijos režimo nuvertimo atveju, Kataras galėtų nutiesti dujotiekį per Sirijos teritoriją į Turkiją, iš kur dujos pasiektų Europą. Vis dėlto, skeptikai sako, kad net ir B.al Assado nuvertimo atveju tokį dujotiekį tiesti būtų pernelyg rizikinga, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas Paryžiuje 2010 m.
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas Paryžiuje 2010 m. / „Scanpix“/AP nuotr.

B.al Assado režimo stiprinimas Rusijai gali būti naudingas žvelgiant iš konkurencijos Europos dujų rinkoje perspektyvos. Būtent per Siriją į Turkiją galima nutiesti optimaliausio ilgio dujotiekį, pasinaudojant kuriuo Kataras galėtų tapti vienu iš stambiausių dujų tiekėjų ES.

Kataras turi vienus iš didžiausių gamtinių dujų išteklius pasaulyje, kurie siekia apie 25 trilijonus kubinių metrų.

Tiesa, Turkija nėra būtina grandis tiekiant dujas į Europą. Dujotiekis galėtų būti nutiestas iki Sirijos pakrantės, o vėliau derėtų svarstyti apie jo tęsimą iki Graikijos.

Kol kas pagrindinė kliūtis tiesioginiam dujų tiekimui į Europą yra Sirijos vidaus politikos veikėjai, pradedant B.al Assadu baigiant džihadistais. Taip pat priešiškumas Vakarams.

„Gazprom“ gamtinių dujų eksporto į Europos rinką srautai taip pat senka. 

Pastaraisiais metais Rusijos dujų milžinas „Gazprom“ į Europos rinką teikia nuo 25 iki 30 proc. kuro.

Dabartinė Kataro dalis šioje rinkoje yra mažesnė keturis kartus. Be to, svarbu pažymėti, kad „Gazprom“ gamtinių dujų eksporto į Europos rinką srautai taip pat senka. Šių metų pirmąjį pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, „Gazprom“ Europai pateikė 8 proc. mažiau dujų.

Tiesa, kalbant apie Europos gamtinių dujų sektoriaus ateitį neturėtų būti užmirštas Irano vaidmuo. Šiitiška respublika po tarptautinių sankcijų panaikinimo taip pat gali pradėti tiekti dujas į ES. O Teherano gamtinių dujų ištekliai, Didžiosios Britanijos koncerno „BP“ skaičiavimais, yra didžiausi pasaulyje – 34 trilijonai kubinių metrų.

Pirmosios derybos dėl iranietiškų dujų tiekimo į Europos šalis jau įvyko, kadangi Senasis žemynas suinteresuotas kuo greičiau sumažinti savo energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Rugsėjo viduryje dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis savo šaltiniais, pranešė, kad didieji Europos energetikos koncernai yra pasiruošę investuoti į Irano dujų sektorių ir taip pralenkti savo konkurentus iš Kinijos ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai