Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarija skelbs naują Beleno atominės elektrinės statybos konkursą

Bulgarija skelbs naują Beleno atominės elektrinės (AE) statybos konkursą. Jame ketina dalyvauti ir Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, kuri iš Bulgarijos prisiteisė 0,6 mlrd. eurų už ankstesnio susitarimo netesybas.
Darbininkai ir kranai Bulgarijos atominės elektrinės netoli Beleno statybvietėje.
Darbininkai ir kranai Bulgarijos atominės elektrinės netoli Beleno statybvietėje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dokumentai naujam Beleno AE projekto konkursui bus parengti iki šio mėnesio pabaigos, jis bus paskelbtas iki šių metų pabaigos“, – pranešė Bulgarijos energetikos ministrė Temenužka Petkovova.

Bulgarijos parlamentas birželį atvėrė kelią atgaivinti ilgai vilkintą naujos AE statybos projektą, kurio buvo nuspęsta atsisakyti 2012 metais, neradus užsienio investuotojų sparčiai augančioms jėgainės statybos išlaidas padengti, kurios pagal tuometinius skaičiavimus sudarė bemaž 10 mlrd. eurų. Be to, Bulgariją spaudė JAV ir Europos Sąjunga (ES) mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Sofija susitarimą dėl daugiau kaip 2000 megavatų galios Beleno AE projekto su „Rosatom“ pasirašė 2006-aisiais, tačiau generalinė sutartis taip ir nebuvo sudaryta, statybos nepradėtos.

2012-ųjų kovą Bulgarijai nusprendus šio projekto atsisakyti, „Rosatom“ pateikė Bulgarijos nacionalinei energetikos bendrovei NEK 1 mlrd. eurų vertės ieškinį, tvirtindama, jog jau pagamino įrangą pirmajam reaktoriui ir patį reaktorių. Ženevos tarptautinis arbitražas šį ieškinį patenkino iš dalies. 2016-ųjų pabaigoje NEK Rusijos korporacijai sumokėjo arbitražo nurodytą sumą – 601,6 mln. eurų.

Šių metų gegužę į Maskvą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu susitikti atvykęs Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas pareiškė, jog bendradarbiavimo su Rusija dėl Beleno AE atnaujinimas bus apsvarstytas artimiausiais mėnesiais.

Netrukus „Rosatom“ pranešė esanti pasirengusi vėl dalyvauti antrosios branduolinės jėgainės Bulgarijoje projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento