Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Kreivys Rygoje derėsis dėl prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisyklių

Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį išvyksta į Rygą, kur susitiks su Latvijos ekonomikos ministru Janiu Vitembergu. Ministrai ketina aptarti derybų dėl prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisyklių eigą.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sprendimų šiose derybose planuota pasiekti iki Joninių, tačiau birželį susitikę Lietuvos ir Latvijos premjerai sutarė dėl dar vieno energetikos ministrų susitikimo.

Lietuva, tarpininkaujant EK, šiuo metu derasi su Latvija ir Estija dėl minėtų taisyklių, siekdama užkirstų kelią Baltarusijos atominėje elektrinėje pagamintai elektrai patekti į Lietuvos rinką ir taip išvengti tolimesnės Baltarusijos AE plėtros finansavimo Lietuvos vartotojų pinigais. Sprendimų šiose derybose tikėjomės pasiekti iki Joninių.

„Pagal dabar vienašališkai taikomas prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisykles, Lietuvos-Baltarusijos jungtys yra naudojamos baltarusiškos elektros importui į Baltijos šalių rinką. Tai yra nepriimtina. Lietuvoje galioja Antiastravinis įstatymas ir turime pareigą bei teisę jį įgyvendinti“, – sako D.Kreivys.

Lietuva taip pat laikosi pozicijos, jog Latvijos ir Estijos šiuo metu vienašališkai taikomos taisyklės ne tik leidžia prekiauti Astrave pagaminta elektra Baltijos šalyse, bet ir trikdo ES vidaus prekybą, suteikdamos privilegiją prekybai elektra iš trečiųjų šalių. Lietuvos ir Estijos elektros prekybos rinkos dalyviai dėl to patiria nuostolius ir kreipėsi į Europos Komisiją, ragindami greičiau surasti bendrą EK ir Baltijos šalių sprendimą dėl trišalių taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas