Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dalies gyventojų elektros suvartojimo duomenys bus perduoti tiekėjams

Elektros energijos rinka Lietuvoje palaipsniui tampa laisva – valstybė nebereguliuos teikiamos elektros energijos kainos, o gyventojai jau turi galimybę rinktis, kurio elektros tiekėjo elektrą nori pirkti. Į trečią šio pokyčio etapą patenkantys gyventojai šį mėnesį iš visuomeninio tiekėjo gaus laišką, informuojantį, ką reikia žinoti apie elektros energijos rinkos liberalizavimą, rašoma pranešime spaudai.
Elektros vartojimas
Elektros vartojimas / 123RF.com nuotr.

„Į paskutinį etapą patenka vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus bei namų bendrijos, būsto administratoriai ir visi likę vartotojai, todėl svarbu priminti savo artimiesiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kad šie metai – paskutiniai, kai reikia priimti sprendimą ir pasirašyti sutartį su nepriklausomu elektros energijos tiekėju“, – sako įmonės „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) atstovas ryšiams su visuomene Paulius Kalmantas.

Atstovas priduria, kad anksčiau išanalizavus tiekėjų pasiūlymus ir nedelsiant, kiekvienas gyventojas gali tikėtis sklandesnio proceso, kurį turėsime praeiti visi.

Svarbiausios datos, kurias reikėtų pasižymėti tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams – trys. Pirma, iki gegužės 1 d. jie gaus pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Antra, iki gegužės 31 d. turės apsispręsti, ar pasidalyti savo elektros energijos vartojimo duomenimis su elektros energijos tiekėjais, trečia – priimti sprendimą ir pasirinkti tiekėją. Tai padaryti reikia iki šių metų gruodžio 18 d.

Apie pokyčius gyventojai informuojami asmeniškai

Kiekvienas trečiojo etapo vartotojas apie galimybę rinktis naują tiekėją bus informuojamas asmeniškai. Balandžio mėn. vartotojus pasieks visuomeninio tiekėjo informacija apie pasibaigsiančią elektros tiekimo sutartį. Gavę laišką, vartotojai nuspręs, ar neprieštarauja, kad jų elektros suvartojimo ir kontaktiniai duomenys būtų perduoti tiekėjams.

Nepareiškus nesutikimo, tiekėjai galės susipažinti su pastarųjų 12 mėn. vartotojo elektros energijos vartojimo duomenimis ir parengti individualų pasiūlymą. Nesutikus – tiekėjai neturės prieigos prie duomenų. Apsispręsti, ar pasidalyti savo elektros energijos naudojimo duomenimis su elektros energijos tiekėjais, gyventojai turės per gegužės mėnesį. Pranešti ESO apie savo sprendimą reikia ne vėliau kaip iki gegužės 31 d.

Apie nesutikimą galima pranešti ir vėliau. Tokiu atveju kliento duomenys bus ištrinti ir nepateikiami nepriklausomiems tiekėjams.

Kodėl verta leisti dalytis elektros energijos vartojimo informacija?

Vartotojui neprieštaraujant, kad ESO gyventojo elektros vartojimo ir kontaktinius duomenis suteiktų tiekėjams, šie vėliau galės susisiekti su gyventoju ir pateikti savo elektros tiekimo paslaugos pasiūlymus, parengtus pagal individualius kliento elektros energijos naudojimo įpročius. Šiuo atveju, nuo rugsėjo iki gruodžio mėn., gyventojus pasieks elektros tiekėjų informacija apie jų teikiamas paslaugas, galimą elektros kainą, planą ar kitus pasiūlymus. Tuo atveju, jei vartotojas nesutiktų, kad elektros vartojimo ir kontaktiniai duomenys būtų saugiai pateikiami kitiems tiekėjams, gyventojui teks pačiam kreiptis į norimą tiekėją, siekiant gauti pasiūlymą.

„Sutikus pasidalyti kontaktiniais duomenimis su būsimais elektros tiekėjais, kiekvieną gyventoją pasieks būtent pagal jo poreikius pritaikytas ir asmeniškai jam skirtas galimo elektros tiekėjo pasiūlymas. Tokiu atveju, gyventojus jau nuo rugsėjo mėnesio pasiektų pasiūlymai ir liktų tik juos įvertinti bei pasirinkti naują, nepriklausomą elektros energijos tiekėją“, – teigia P.Kalmantas.

Rinktis galima ir dabar

Rekomenduojama, įvertinus siūlomas sąlygas, išsirinkti labiausiai tinkančią įmonę. Pasirinkti tiekėją – paprasta. Pasirašius sutartį, tolimesniais procesais pasirūpins nepriklausomas tiekėjas.

Nors kylančios elektros energijos kainos nesusijusios su elektros rinkos dereguliavimo projektu, atsižvelgiant į susidariusią situaciją, valstybė yra numačiusi iš dalies kompensuoti elektros tiekimo brangimą visiems buitiniams vartotojams. Tikėtina, kad aukštesnių įkainių dalinis kompensavimas paskatins vartotojus laiku pasirinkti nepriklausomo tiekėjo paslaugas.

Laiku nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo, galimai brangesnė ir laikina garantinio tiekimo paslauga bus teikiama automatiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas