Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų tranzitui į Karaliaučių gali prireikti didelių pastangų

Saugiam gamtinių dujų tranzitui per Lietuvą į Rusijos Kaliningrado sritį užtikrinti gali prireikti didelių inžinierių ir diplomatų pastangų, rašo „Verslo žinios“.
„Gazprom“ pernai pardavė 8 proc. mažiau dujų.
„Gazprom“ pernai pardavė 8 proc. mažiau dujų. / Reuters/Scanpix nuotr.

Saugaus dujų tranzito į Kaliningradą klausimą oficialūs Rusijos ir „Gazprom“ atstovai kelia mažiausiai trejus metus.

Pasak dienraščio, saugaus dujų tranzito į Kaliningradą klausimą oficialūs Rusijos ir „Gazprom“ atstovai kelia mažiausiai trejus metus. Lietuva lygiai tiek pat formaliai užtikrina, kad tranzitui jokios grėsmės nėra. Tačiau abiem pusėms aišku, kad šis klausimas nėra toks paprastas, kaip atrodo.

Dabartinių tranzito garantijų Maskvai pakanka dėl to, kad „Gazprom“ dujų transportavimo sistemą valdančiose „Lietuvos dujose“ turi 37,1 proc. akcijų, du valdybos narius iš penkių ir įmonės generalinio direktoriaus pavaduotoją Vladimirą Obuchovą, rašo „Verslo žinios“.

Tačiau pagal dabar Lietuvoje galiojantį Gamtinių dujų įstatymą padėtis iš esmės pasikeis po 2014 metų spalio 31 dienos, kai „Lietuvos dujos“ dujų perdavimo infrastruktūrą ir verslą perduos antrinei įmonei „Amber Grid“. Akcininkus įstatymas įpareigoja susiderėti dėl turto taip, kad „Gazprom“ magistralinius vamzdynus valdančioje „Amber Grid“ neliktų.

Gamtinių dujų tranzitas į Kaliningrado eksklavą yra Rusijos nacionalinio saugumo klausimas ir Maskva šia tema norėtų turėti patikimesnių garantijų nei Lietuvos politinės deklaracijos, kad Lietuva yra civilizuota šalis, todėl niekada neužsuks čiaupo. Kita vertus, tais pačiais vamzdynais, kurių didysis pajėgumas skirtas dujų tranzitui į Kaliningradą, po 2015 metų atsiras poreikis perduoti dujas iš būsimojo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Klaipėdoje galimai visiems didžiausiems Lietuvos dujų vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai