Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EK patvirtino 193 mln. eurų vertės Lietuvos schemą jūros vėjo parkams remti

Europos Komisija (EK) patvirtino 193 mln. eurų vertės Lietuvos pagalbos schemą jūros vėjo elektrinių parkams remti.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Parama

EK nustatė, kad Lietuvos schema atitinka reikiamas sąlygas – pagalba bus teikiama konkurso būdu ir bus suteikta ne vėliau kaip iki 2025 metų pabaigos, pranešė EK atstovybė Lietuvoje.

„Lietuvos schema yra būtina, tinkama ir proporcinga, siekiant paspartinti žaliąją pertvarką ir sudaryti palankesnes sąlygas plėtoti tam tikrą ekonominę veiklą, kuri yra svarbi įgyvendinant planą „REPowerEU“ ir Žaliojo kurso pramonės planą“, – teigiama pranešime.

Lietuva EK informavo apie paramą atsinaujinančiųjų išteklių jūros vėjo elektrinių parkų įrengimui, siekiant paskatinti perėjimą prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos.

Priemone galės naudotis tiek Lietuvoje, tiek kitose valstybėse narėse veikiančios įmonės, dalyvaudamos konkurse dėl leidimo įrengti ir vystyti naują jūros vėjo elektrinę. Pagal schemą remiamas projektas bus atrinktas konkurse dėl konkrečios Baltijos jūros zonos, galingumas sieks 700 megavatų (MW).

Pagal šią priemonę pagalba bus teikiama 15 metų kaip kintamoji priemoka pagal abipusius sandorius dėl kainų skirtumų, kuri bus apskaičiuojama lyginant nustatytą referencinę kainą ir elektros rinkos kainą.

Antrojo jūros vėjo parko konkursas įvyks ne anksčiau nei gruodžio 4 dieną.

Energetikos ministras Dainius Kreivys rugpjūčio pabaigoje vylėsi, jog esant galimybei pretenduoti į valstybės paramą antrajame konkurse dalyvių konkurencija bus didesnė nei pirmajame, kai dalyvavo tik dvi bendrovės – minimalus abiejų aukcionų sąlygose numatytas skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas