Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai paaiškino, kokią paramą galite gauti įsirengdami saulės elektrinę

Pastaraisiais metais sparčiai išaugo susidomėjimas saulės elektrinėmis. Kas skatina pereiti prie atsinaujinančios energetikos? Viena iš pagrindinių priežasčių – noras tausoti gamtą ir sumažinti sąskaitas už elektrą. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad saulės energija tampa vis prieinamesnė – vartotojai gali pasinaudoti valstybės parama.

Būtent apie tai ir kalbėjomės su 15min pašnekovais – „Ignitis saulės parkų“ produkto vadovu Karoliu Dargiu, Ignitis produkto vadove Indre Baltušiene ir Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Nacionalinių programų valdymo departamento vadovu Jonu Balkevičiumi.

„Siekiant proveržio tam tikroje srityje, – kalbėjo J.Balkevičius, – būtini trys dalykai: teisinis reguliavimas, paramos priemonės ir trečiasis, bet nemažiau svarbus – komunikacija ir pavyzdžiai.“

Pastaraisiais metais, anot jo, netrūko nė vieno iš minėtų elementų, todėl susidomėjimas saulės elektrinėmis ir išaugo taip sparčiai. Pašnekovas atskleidė, kad šiuo metu parama, skirta įsigyjantiems saulės elektrines, pasinaudojo didžioji dalis gaminančių vartotojų.

„Šiais metais kaip niekad daug paramos priemonių, o ypač – fiziniams asmenims. Sausio mėnesį buvo kvietimas teikti paraiškas norintiems saulės elektrines įsirengti savo namuose ar geografiškai nutolusiose vietose, taip pat saulės parkuose“, – pasakojo APVA atstovas ir pridūrė, kad liepą numatomas dar vienas pakartotinis kvietimas, svajojantiems, kad jų namus elektros energija pasieks iš saulės parkų. Dar vienas kvietimas planuojamas spalį.

Tai ypač patogu tiems, kurie nenori arba negali visos sumos sumokėti iškart.

Be to, kaip paaiškino J.Balkevičius, šiuo metu paraiškas gali teikti visi fiziniai asmenys, ketinantys įsirengti elektrines namuose arba geografiškai nutolusiose vietose naudodamiesi banko paskolomis.

„Labiausiai norėčiau akcentuoti dabar esančią aktyvią paramą saulės elektrinę įsirengiantiems išsimokėtinai. Ši parama skiriasi tuo, kad ji didesnė – žmogus gali susigrąžinti iki 3810 eurų“, – pabrėžė K.Dargis ir paaiškino, kad tai ypač patogu tiems, kurie nenori arba negali visos sumos sumokėti iškart.

Produkto vadovas taip pat paaiškino, kad pasinaudoti parama labai paprasta – pradžioje tereikia internetu pateikti paraišą. Pašnekovas taip pat paaiškino, ką reikėtų žinoti prieš įsigyjant saulės elektrinę bei kiek tai gali kainuoti. Apsisprendus, anot jo, reikėtų kreiptis į „Ignitis“ specialistus, kurie pasirūpins, kad įsigijimo ir įrengimo procesas klostytųsi sklandžiai.

Paklaustas apie saulės elektrinių atsiperkamumą, K.Dargis teigė, kad vidutiniškai be paramos atsiperka per 8-10 metų, o naudojantis parama ženkliai greičiau – per 5-7 metus.

I.Baltušienė džiaugėsi, kad birželį vartotojus pasiekė energija iš pirmųjų saulės parkų. Anot jos, prie projekto jungiasi vis daugiau vystytojų, todėl klientai turės dar didesnį pasirinkimą. Anot jos, apie saulės parką svajojantys vartotojai jau dabar gali rezervuoti elektrinės dalį, o paramos paraišką galės pildyti nuo liepos 1 d. iki 31 d.

Daugiau informacijos – vaizdo įraše:

VIDEO: Parama įsigyjantiems saulės elektrines: ką reikėtų žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi