Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas apie šildymo sąskaitas ateinantį sezoną: „Mes tokias kainas jau matėme“

Kitąmet sezono metu už šildymą mokėsime tiek, kiek teko už tai atseikėti šių metų kovo–vasario mėnesiais. Tokias prognozes pateikia tarptautinė biokuro birža „Baltpool“.

„Jei biokuro kaina kyla 50 proc., šildymo kaina kyla pusė tiek – 25 proc. Pagal besiformuojančias tendencijas biokuras dar gali pabrangti, manyčiau, 50 proc. Mes jau matėme kainas, kurios gali formuotis. Taip Lietuvoje sureguliuota, kad kuro kainos iškart perkeliamos vartotojui. Tad reikėtų pasižiūrėti kovo–vasario mėnesių kainas, jos tokios, manau, ir bus“, – pirmadienį nuotolinėje vaizdo konferencijoje, kurioje pristatytos ir ateinančio sezono prognozės, skaičiavo „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Tendencijos kitam sezonui

Žvelgdamas į praėjusį sezoną, jis prognozavo ateinančio šildymo sezono tam tikras tendencijas.

„Ilgalaikiai tiekimo sandoriai patyrė didžiulių nuostolių. Kitais metais gali formuotis psichologinė tendencija, kad nenorės sudaryti ilgalaikių sandorių, nes didelis neapibrėžtumas, prisiimama didelė rizika, nes rizikuoja įmonės išlikimu“, – prognozuoja V.Jonutis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šildymo kaina
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šildymo kaina

Pasak jo, kita tendencija – pikinė sezono kaina formavosi šįmet kovo mėnesį, kai anksčiau šis reiškinys vykdavo gerokai anksčiau.

„Buvę net lapkritį. Kovo mėnesį būdavo artėjimas prie sezono pabaigos, reikia parduoti likučius, ką turim sandėliuose. Šįmet sandėlio jokio nebuvo. Be to, balandis irgi gana šaltas buvo, tad dar tęsėsi šildymo sezonas – galbūt ta tendencija suveikė“, – svarstė V.Jonutis.

„Pagal ilgalaikius sandorius ateinančiam sezonui galima daryti išvadą, kad biokuras kainuos 32 Eur/MWh. Tai panaši kaina, kokia buvo sezono pabaigoje spotinėje rinkoje (realiu laiku vykstančių sandorių rinka – aut. pastaba), bet tai gerokai brangiau nei praėjęs šildymo sezonas“, – skaičiuoja ekspertas.

Malkinė mediena, jo skaičiavimais, dabar kainuoja 56 Eur už kubą.

Viršijo prognozes

V.Jonutis teigė, kad praėjęs šildymo sezonas buvo vienas brangiausių per dešimtmetį, kainos viršijo prognozes.

„Prieš metus pesimistiškiausia šildymo kainos augimo prognozė buvo 30 proc. Dabar atrodo naivus skaičius. Šildymo kaina padidėjo daugiau kaip 70 proc., 7.4 ct/kWh kaina visos valstybės. Tačiau šiame skaičiuje ir sezono pradžia, ir nesimato dar efekto, kuris buvo Vilniuje, nes dujų kainos taip pakėlė šildymo kainas, kad 10 ct/kWh siekia šis rodiklis“, – kalbėjo V.Jonutis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras keliauja į katilinę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus antroji termofikacinė elektrinė. Biokuras keliauja į katilinę

Vidutinė viso sezono biokuro tiekimo kaina buvo 23,3 Eur/MWh. Sezono metu, jo teigimu, buvo matomos ir gerokai didesnės kainos, spotinės kainos viršijo 30 Eur/MWh ir daugiau.

Lygino su situacija dujų rinkoje

Tai, kas Lietuvoje vyko su biokuru, jo lyginimu, panašu į tai, kas Europoje vyko dujų rinkoje.

„Neramumai rinkose prasidėjo dar prieš karą – gegužės, birželio mėnesiais. Europos Sąjunga dėjo daug pastangų, kad užliptų ant adatos, kuri prijungta prie rusiško dujotiekio. 2020 m. tiek dujų, tiek biokuro apie trečdalį sudarė srautas iš Baltarusijos. Apie saugumą iš Baltarusijos galvojome panašiai kaip ES iš Rusijos. Antroje metų dalyje gerokai smuko importas iš Baltarusijos biokuro Lietuvoje. Stebuklų tikėtis nereikia, dujų rinkoje nuo maždaug metų vidurio kainos reikšmingai ima kilti, dujų rinkoje rodikliai šoka iki nežmoniškų aukštumų“, – kalbėjo V.Jonutis.

Jo teigimu, Latvijoje ir Lietuvoje, kurios priklausomos nuo baltarusiško importo, biokuro kainos kyla į lygius, kurių seniai nematėme.

„Dėl karo visa Europa deda daug pastangų, kad sumažintų srautą iš Rusijos. Pažiūrėkime, ar tai įmanoma. Girdėjau paskutinius pažadus, kad geriausiu atveju iki reikšmingų dydžių Vokietija sumažins 2023 m., Suomija, Italija, Vengrija turi rimtų problemų. Suomijai patys rusai sustabdė dujų tiekimą“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?