Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektra visą juodąjį žemyną apšvies jau po dešimtmečio?

Naujasis Afrikos plėtros banko (APB) prezidentas Akinwumis Adesina teigia esąs pasiryžęs įgyvendinti juodojo žemyno elektrifikaciją per dešimt metų ir tikina galintis surinkti tam reikalingus 55 mlrd. dolerių, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Elektros perdavimo linijos PAR
Elektros perdavimo linijos PAR / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu apie 620 mln. afrikiečių neturi prieigos prie elektros energijos, o tarp šių žmonių yra nemaža tokių karo draskomų šalių kaip Pietų Sudanas, Somalis ar Kongo Demokratinė Respublika gyventojų dalis.

„Šiandien Afrikoje per metus surenkama 540 mlrd. dolerių pajamų iš mokesčių. Jeigu iš šios sumos paimsi 10 proc. ir skirsi energetikos sektoriui, problema bus išspręsta. Jeigu apšviesime Afriką, galime turėti dviženklį BVP augimą be didesnių problemų“, – aiškino A.Adesina.

Šiuo metu apie 620 mln. afrikiečių neturi prieigos prie elektros energijos.

Buvęs Nigerijos žemės ūkio ministras A.Adesina šiuo metu įgyvendina strategiją, kurią įgyvendinus elektra būtų prieinama visame žemyne jau 2025 m.

A.Adesina nori, kad prie elektrifikacijos projekto prisidėtų tiek žemyno vyriausybės, tiek privatūs donorai.

APB šį mėnesį taip pat paskelbė, kad su klimato kaitos mažinimu susijusių projektų finansavimą patrigubins, o didžiausią dėmesį skirs atsinaujinančiai energetikai.

„APB nėra nusistatęs prieš akmens anglį. Žvalgomės į įvairių rūšių energiją. Afrika plėtos tai, ką turi. Jai reikia žaliojo augimo ir mes judėsime šia kryptimi, tačiau šio perėjimo negalime padaryti per naktį“, – pasakojo APB prezidentas.

Prognozuojama, kad tarp 2014 ir 2025 m. į Afrikos energetikos sektorių bus investuota apie 527 mlrd. dolerių, o 30 proc. šių investicijų atiteks atsinaujinančiai energetikai.

APB ypač didelį dėmesį skirs tokiems energetikos projektams kaip Inga užtvankos statybai Konge (projekto pajėgumas siekia 44 gigavatus), 310 megavatų galios Turkanos ežero vėjo jėgainei bei saulės elektrinėms Maroke ir Pietų Afrikos Respublikoje.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas