Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 16

Elektros jungtis taisantys estai mėgaujasi keliskart žemesnėmis kainomis, lietuviams „kyla klausimų“

Antradienį elektros kainos Estijai „Nord Pool“ biržoje staiga sumenko daugiau nei 70 proc., kai Lietuvoje ir Latvijoje paaugo apie 10 proc. Šiandien kainos Estijoje išlieka daugiau nei dukart mažesnės. Tokį kainų kritimą nulėmė prasidėjęs planinis elektros jungčių remontas tarp Latvijos ir Estijos. Vis dėlto Lietuvos energetikos ekspertams ir rinkos dalyviams kyla klausimų, kiek tokie veiksmai iš tiesų motyvuoti ir ar jie netrunka ilgiau nei turėtų.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

Nuo pat savaitės pradžios „Nord Pool“ elektros biržoje kainos Estijos zonai yra gerokai žemesnės nei Lietuvai ar Latvijai.

Štai antradienį, rugsėjo 13 d., vidutinė elektros kaina Estijai „Nord Pool“ biržoje buvo vos 74 eurai/MWh, kai Lietuvoje ir Latvijoje ji pasiekė 450–460 eurų ribas.

Per savaitę Lietuvos ir Latvijos kainos kiek sumažėjo, o Estijos paaugo, tačiau jos vis viena išlieka 2–3 kartus mažesnės.

Tradiciškai elektros kainos Estijoje būdavo žemesnės nei kitose dviejose Baltijos šalyse, dėl estų šalyje intensyviau vystomos vietinės degiaisiais skalūnais paremtos elektros generacijos, tačiau skirtumas nebūdavo toks didelis.

Štai, pavyzdžiui, rugpjūtį vidutinė kaina Estijai siekė 361,4 euro/MWh, kai Lietuvai – 480 euro/MWh.

Lietuvos energetikos ekspertai teigia, kad toks didelis kainų skirtumas nuo pirmadienio susidarė dėl Estijos ir Latvijos elektros perdavimo linijų remonto.

Pirmasis remontas paskelbtas rugpjūčio 17 d. ir pradėtas būtent rugsėjo 12 d. – kaip tik tuomet elektros kainos tarp šalių pradėjo drastiškai skirtis.

Dar daugiau – rugsėjo 17 d., užbaigus vieną planinį penkių dienų remontą, iškart prasidės kitas, truksiantis iki rugsėjo 23 d.

Šių remontų metu pralaidumas iš Estijos į Latviją turėtų būti sumažintas 500–800 MW.

Antradienį vienas pirmųjų į kainų skirtumus sureagavo „Ignitis“ vadovas Darius Maikštėnas, kuris socialiniame tinkle „Facebook“ netiesiogiai iškėlė klausimą, ar tokie remontai iš tiesų yra motyvuoti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Maikštėnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Maikštėnas

„Ir vėl Estijos–Latvijos pjūvis remontuojamas, perkrautas, perkaitęs dėl temperatūros. Kažkaip jau vos ne dešimtmetį taip sunku Estijos energetikams susitvarkyti, kad nebūtų kamščių į Latviją ir Lietuvą patekti pigiai suomiškai energijai. Paleidžiant naują Suomijos branduolinį reaktorių klausimų kyla įvairių“, – rašė jis, žinutę iliustruodamas „Nord Pool“ biržos žemėlapiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas