Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 18 /12:02

I.Šimonytė: energijos baterijų parkai – startas „Naujos kartos Lietuvos“ planui

Keturi Lietuvos baterijų parkai trečiadienį pradėjo teikti izoliuoto darbo rezervo paslaugą. Jų bendra galia siekia 200 megavatų (MW).
Lukas Balandis / BNS nuotr.
„Energy cells“ energijos kaupimo įrenginiai

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, ši elektros kaupimo sistema užtikrins Lietuvos energetikos sistemos saugumą, stabilumą ir nepertraukiamą veiklą.

„Tai ir „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis finansuojamas projektas, todėl čia ne tik buvo duotas startas pačiam projektui, bet taip pat ir duotas startas „Naujos kartos Lietuvos“ planui, (parengtam – BNS) 2021 metais“, – oficialiame atidarymo renginyje Vilniaus transformatorių pastotėje Trakų Vokėje kalbėjo I.Šimonytė.

„Šis baterijų parkas yra būtinas bendros sistemos stabilumo elementas“, – pridūrė ji.

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, kad baterijų parko reikšmę parodo Europoje šiuo metu vykstantys incidentai energetikos infrastruktūros objektuose.

„Ši sistema leis mūsų sistemai išlikti ir būti atsparesnei bet kokiems trikdžiams ir nenumatytiems atvejams“, – renginyje teigė D.Kreivys.

Pasak jo, iki Baltijos šalių sinchronizavimo su Vakarų Europa 2025 metų pradžioje baterijų parkai užtikrins sistemos stabilumą, o vėliau padės integruoti atsinaujinančios energetikos išteklius: „Baterija mūsų sistemos saugumą pakelia į visai kitą lygį“.

Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega pabrėžė, kad tai pirmasis tokios apimties projektas Lietuvoje, finansuotas iš Europos Sąjungos (ES) ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų.

„Esame objekte, kuris ateityje padės balansuoti jau gausius atsiradusius atsinaujinančius energijos išteklius Lietuvoje“, – renginyje kalbėjo M. Vaščega.

„Šis projektas turi strateginę reikšmę Baltijos šalių regionui – tai dar viena žalia šviesa Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su kontinentine Europa ir jų atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos“, – pridūrė jis.

Kiti trys energijos kaupimo įrenginių sistemos operatorės „Energy cells“ valdomi baterijų parkai veikia Utenoje, Šiauliuose ir Alytuje.

Pagrindinė jų paskirtis iki 2025 metų pradžioje numatyto Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa užtikrinti momentinį energijos rezervą, jei Lietuvai prireiktų veikti izoliuotu salos režimu ar įvyktų netikėta avarija, kiltų jos grėsmė. Tokiu atveju baterijos į tinklą galią atiduos per mažiau nei 1 sekundę ir veiks ne trumpiau nei 30 minučių.

Kaupiklius įrengė ir juos aptarnaus Vokietijos bendrovė „Siemens Energy“ ir JAV grupės „Fluence Energy“ padalinys Vokietijoje „Fluence“. Bendra projekto vertė siekia 109 mln. eurų. Europos Sąjunga (ES) projektui skyrė 87,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas