Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EP patvirtino ES elektros rinkos reformą: kaip į ją reaguoja Lietuvos elektros tiekėjai

Nauja Europos Sąjungos (ES) elektros rinkos reguliavimo sistema, kuriai neseniai pritarė Europos Parlamentas (EP), ekspertų teigimu, skirta sumažinti vartotojų pažeidžiamumą dėl svyruojančių elektros kainų ir užtikrinti didesnį rinkos stabilumą bei efektyviau reaguoti į krizes. Lietuvos elektros rinkoje veikiantys tiekėjai į reformą žvelgia ramiai ir sako, kad tai atsakas į 2022 m. energetikos krizę.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

EP, po derinimo su ES Taryba, pritarė naujoms taisyklėms, kurios buvo priimtos balsų dauguma: už – 433, prieš – 140, susilaikė – 15. Pagal šias taisykles elektros vartotojai galės rinktis tarp fiksuoto ir kintamo elektros tarifų, o tiekėjams bus uždrausta vienašališkai keisti sutartis. Be to, numatyta, kad ES valstybės narės galės apriboti galimybę nutraukti elektros tiekimą pažeidžiamiausiems asmenims bei užtikrinti paramą vartotojams ginčų su tiekėjais atvejais.

Reguliavimas taip pat apima kainų skirtumo sutartis, kuriose viešasis sektorius kompensuos elektros gamintojams nuostolius, kai elektros kainos kris žemiau tam tikro lygio, tačiau gamintojai turės grąžinti perteklius, jeigu kainos viršys nustatytas ribas. Tai turėtų paskatinti investicijas į elektros gamybos infrastruktūrą.

Bus įvedamas ir elektros kainų krizės skelbimo mechanizmas, leisiantis ES skelbti krizę regione ar visoje sąjungoje ir suteikiantis galimybę valstybėms narėms laikinai reguliuoti kainas, kad būtų apsaugotas smulkusis bei vidutinis verslas ir pramonė, kuri intensyviai vartoja elektrą.

„Šios reformos padės apsaugoti visų, ypač labiausiai pažeidžiamų, interesus, ir skatins atsinaujinančios energijos sektoriaus augimą, užtikrinant ilgalaikes, prieinamas ir stabilias elektros kainas visiems vartotojams“, – teigė EP pranešėjas Nicolás Gonzálezas Casaresas (Socialistai ir demokratai, Ispanija).

Naujosios taisyklės jau gavo ES Tarybos pritarimą, tačiau dar reikalingas formalus šios institucijos patvirtinimas joms įsigaliojant.

Lietuvos elektros tiekėjai taisykles pasitinka ramiai

Komentuodamas naująjį reguliavimą, „Ignitis grupės“ valdybos narys, grupės komercinių paslaugų vadovas Vidmantas Salietis sakė, kad jų įmonė pozityviai vertina priimtus sprendimus.

„Svarbu pabrėžti, kad Europos Sąjungos elektros energijos rinkos modelio tobulinimas apima daugiau svarbių sprendimų, tarp kurių priemonės atsinaujinančios energijos išteklių plėtrai, taip pat didesnė apsauga vartotojams“, – akcentavo pašnekovas.

Anot jo, vienas iš reformos tikslų – konkurencingos ir prieinamos elektros kainos vartotojams, kas visiškai sutampa su įmonės požiūriu.

„Mūsų vertinimu, bene svarbiausia yra tai, kad rinkos modelio tobulinimas numato veiksmus, skatinančius investicijas į atsinaujinančios energijos išteklius (AEI) bei užtikrinančius ilgalaikius sandorius tarp AEI projektų vystytojų bei vartotojų. Tai taip pat labai svarbu gyventojams, nes kuo didesnė žaliosios gamybos dalis, tuo konkurencingesnės kainos elektros rinkoje, tuo pačiu ilgalaikiai sandoriai garantuoja stabilumą rinkoje. Taigi, tai reiškia didesnę apsaugą klientams“, – vardijo „Ignitis grupės“ valdybos narys.

V.Saliečio teigimu, konkretūs pokyčiai, kuriuos reikės įgyvendinti, priklausys nuo to, kaip teisės aktai bus perkeliami į Lietuvos teisinę bazę, tačiau, jų vertinimu, esminių pokyčių įmonės veikloje nuo to, kas daroma dabar – neprireiks.

„Kalbant apie didesnę vartotojų apsaugą, pastaraisiais metais tiek „Ignitis“ kaip elektros tiekėjas, tiek valstybė ėmėsi žingsnių, sudarant kuo palankesnes sąlygas klientams, todėl, mūsų vertinimu, didelė dalis idėjų, kurias numato ES rinkos modelio tobulinimas, jau yra įgyvendinta“, – pabrėžė „Ignitis“ atstovas.

Savo ruožtu „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas teigia, kad naująją elektros energijos rinkos reformą iššaukė 2022 metų energetinė krizė, todėl ji daugiausiai yra nukreipta į tokių situacijų valdymą, kad ateityje nebūtų pagrindo tam pasikartoti.

„Iš esmės reforma siekiama sparčiau plėtoti atsinaujinančių išteklių energetiką ir atsisakyti gamtinių dujų, kad nuo jų elektros kainos būtų kuo mažiau priklausomos. Taip pat būtų gerinama vartotojų apsauga, didinama rinkos konkurencija, švelninamas poveikis aplinkai“, – nurodė M.Kavaliauskas.

Pasak jo, numatomi pakeitimai yra kompleksiniai, bet kol kas sunku pasakyti, kaip ir kada bus įgyvendinamos priimtų teisės aktų nuostatos Europos Sąjungos šalyse.

„Įprastai įgyvendinimui skiriamas ne trumpesnis nei 2 metų terminas, per kurį valstybė turi priimti reikalingus teisės aktų pakeitimus. Todėl dar tikrai negalime vertinti, kaip šie pakeitimai palies mūsų vietinę rinką, vartotojus ir tiekėjus“, – aiškino „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas.

Vis tik, anot jo, dar net neįsigaliojus visai plačios apimties reformai, matoma, kad link kai kurių tikslų įgyvendinimo jau ir dabar judama gana sparčiai.

„Visoje Europoje žaliosios energijos plėtra yra įgavusi tam tikrą pagreitį, taip pat ir Lietuvoje. Be to, čia mes turime užtikrinamą ir gana stiprią vartotojų apsaugą, todėl dalies pokyčių mūsų šalies gyventojai greičiausiai gali net ir nepajusti“, – pabrėžė M.Kavaliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus