Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES ministrai susitinka svarstyti „kritiškos“ Europos energetikos krizės

Europai gresianti energetikos krizė temdo Europos Sąjungos (ES) energetikos ir transporto ministrų susitikimą, kurio dalyviai visame pasaulyje jaučiamą dabartinę padėtį vadina „kritiška“.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Europos ekonomikai atsitiesiant po COVID-19 pandemijos, energijos kainos žemyne sparčiai kyla, o gamtinių dujų atsargų lygis, artėjant žiemai, yra bauginančiai žemas.

Spaudimą bloko rinkai ir namų ūkiams dar didina ES siekis kurti tvaresnę ir mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančią ateitį laipsniškai atsisakant iškastinio kuro.

„Kalbant apie energetiką, dabar yra labai svarbus laikas. Ir tai pirmas kartas, kai mes toje pačioje vietoje, tuo pačiu metu ir prie to paties stalo matome ir energetikos, ir transporto ministrus kartu“, – pareiškė Slovėnijos infrastruktūros ministras Jernejus Vrtovecas.

ES Tarybai šiuo metu pirmininkaujant jo atstovaujamai šaliai, reguliarus ES energetikos ministrų susitikimas surengtas netoli Slovėnijos sostinės Liublianos.

Pasak J.Vrtoveco, ministrai svarstys poveikį, kurį daro kylančios energijos kainos ir ypač lyginamosios dujų kainos, kurios šiemet pašoko tris kartus ir pasiekė rekordinį lygį, o tai, kaip pabrėžė ministras, „nėra gerai mūsų ekonomikai ir mūsų piliečiams“.

Už energetiką atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Kadri Simson pareiškė, kad Briuselis „labai atidžiai stebi padėtį“.

„Akivaizdu, kad, esant tokiai padėčiai, Europai reikia investuoti į atsinaujinančiuosius šaltinius, nes jie tikrai siūlo alternatyvą mūsų priklausomybei nuo iškastinio kuro importo“, – pažymėjo ji.

Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys dabartinę padėtį pavadino „labai sudėtinga“ ir paragino siekti „Europos lygmeniu mums reikalingo svarbaus bendradarbiavimo, kad būtų galima apsaugoti save savo namuose“.

Austrijos energetikos ministrė Leonore Gewessler savo ruožtu pabrėžė, jog pagrindinė su tiekimu susijusi problema yra „didelė priklausomybė nuo rusiškų dujų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito