Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ESO elektros įvedimo skaičiuoklė nustebino: reali suma – dešimt kartų didesnė

Vilniaus rajone, Riešėje, sklypą įsigijusi šeima nustebo dideliu prijungimo prie elektros tinklo įkainiu. Kadangi viena elektros linija jau eina per sklypo ribas, įvedę duomenis į ESO tinklapyje esančią skaičiuoklę jie gavo finansiškai priimtiną 1,4 tūkst. nesiekiančią sumą. Tačiau tikroji sąskaita, kurią vėliau paskaičiavo ESO, viršijo 10 tūkst. eurų. Bendrovė aiškina, kad ne viskas taip paprasta – skaičiuoklė nevertina tinklo rekonstrukcijos poreikio.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Sklypą Vilniaus rajone, Riešėje, įsigijusi ūkininkavimu užsiimti norinti šeima susidūrė su neaiškumais dėl elektros įvado kainos.

Nors sklype pastatų nėra, o Riešė nėra tankiai užstatytas rajonas, aplink jau kuris laikas gyvena kaimynai. Per sklypą nutiesta jungtis, kuria elektra tiekiama tolėliau esančiam kaimui.

„Prieš įsigydami sklypą, domėjomės galima elektros įvado įrengimo kaina. Kadangi per sklypo teritoriją eina ESO elektros linija, tad buvome optimistiškai nusiteikę ir pasirinkome būtent šį sklypą. ESO interneto svetainės skaičiuoklė parodė pakankamai priimtiną 1300 eurų be valstybinės kompensacijos elektros prijungimo kainą“, – nurodė Andrius (vardas pakeistas).

Vis dėlto, pateikus realią paraišką ESO vidutinės galios 14 kW elektros įvadui įrengti šeima buvo stipriai nustebinta – preliminari elektros įvado kaina pasirodė 23 tūkst. eurų be kompensacijos.

Kadangi elektros įvado kaina viršija paties sklypo įsigijimo kainą, šeima pateikė paraišką minimaliai įmanomam vienos fazės 5kw įvadui įrengti.

ESO skaičiuoklė apskaičiavo tokias gautas sumas: 5 kW leistinos galios vienfazis įvadas kainuotų nuo beveik 1,4 tūkst. eurų (su nuolaida) iki 2,75 tūkst. eurų (be nuolaidos).

Vis dėlto antrą kartą realiai kreipusis į ESO, suma ir vėl padidėjo iki 13,8 tūkst. euro.

ESO: skaičiuoklė nevertina rekonstrukcijos poreikio

Kaip 15min aiškino ESO atstovė Rasa Juodkienė, nurodytoje skaičiuoklėje galima paskaičiuoti preliminarią įmoką naujai vedantis elektrą arba esamam klientui didinantis galią.

Skaičiuoklė naudoja VERT prijungimo įkainius.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad skaičiuoklė neįvertina esamų techninių tinklo parametrų konkrečioje vietoje tinklo būklės, taip pat nekaupia duomenų ir jais nesinaudoja informacijai apie tai, kokie klientai prijungti, kiek klientų yra prijungimo procese ir/arba realiu laiku. Būtent dėl išvardintų dedamųjų tam tikrais atvejais po techninio personalo inžinieriaus vertinimo prijungimo įmoka gali kisti, kas yra minima ir preliminarios skaičiuoklės aprašyme“, – nurodė ESO atstovė.

Konkrečiu Riešės sklypo atveju, pagal išduotas technines sąlygas apskaičiuotas atstumas iki artimiausio prijungimo taško yra 218 m. Esant 5 kW galiai ir sudėjus tokius skaičius į skaičiuoklę gaunama tokia preliminari įmoka, kokia ir apskaičiuojama skaičiuoklėje.

„Šioje linijoje nebėra laisvų pralaidumų atsižvelgiant į tai, kokią galią nori turėti klientas. Taigi skaičiuoklė suveikė teisingai vertinant, kad artimiausias prijungimo taškas yra šalia arba klientas nurodė ranka atstumą, bet skaičiuoklė negali įvertinti jau mano anksčiau paminėtų techninių parametrų. Jeigu pralaidumas tinkle būtų, klientas ir mokėtų maždaug tiek, kiek buvo paskaičiuota pasitelkiant skaičiuoklę“, – nurodė R.Juodkienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“ pristatė naujausius tinklų priežiūros ir gedimų aptikimų metodus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“ pristatė naujausius tinklų priežiūros ir gedimų aptikimų metodus

Ji taip pat pabrėžė, kad skaičiuoklė tinklo rekonstrukcijos poreikio nevertina – tą atlieką techninio personalo inžinierius.

„Kaip jau minėta, skaičiuoklė pateikia preliminarią įmoką, kuri gali keistis po techninio personalo inžinieriaus tinklo techninių parametrų įvertinimo. Tuomet būna pateikiama preliminari sąmata iš ESO pusės, o ją patikslina darbus atliksiantis rangovas atsižvelgdamas į visas projekto sudedamąsias dalis“, – nurodė ESO atstovė.

ESO nurodo, kad galios didinimo paslaugoje ESO privatiems klientams kompensuoja 50 proc. prijungimo įkainių vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas