Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai deda viltis į Pskove „Gazprom“ skystinamas gamtines dujas

Estijos gamtinių dujų prekybos įmonė „Eesti Gaas“ tikisi, kad suskystintų gamtinių dujų (SGD) paklausa šalyje didės ir ieško įvairių galimybių patenkinti tą paklausą, be kita ko, per gegužės pabaigoje „Gazprom“ Pskove atidarytą dujų skystinimo gamyklą.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

„Esame įsitikinę, kad SGD yra ateities tendencija, prie kurios eina visas pasaulis, taip pat ir Estija“, – pareiškė BNS „Eesti Gaas“ vadovas Antsas Nootas.

Jo teigimu, SGD yra lankstesnė kuro rūšis negu gamtinės dujos, nes joms nereikia dujotiekių. Be to, dujos yra viena švariausių kuro rūšių ir su skystomis kuro rūšimis taip pat gali konkuruoti kaina.

Siekdama užtikrinti SGD tiekimą į Estijos rinką, „Eesti Gaas“ ieško įvairių galimybių. Tad gegužės pabaigoje įmonė Pskove pasirašė su „Gazprom“ susitarimo memorandumą, pagal kurį ateityje galės sudaryti sutartis dėl SGD tiekimo į Estiją.

„SGD gamykla Pskove yra mums artimiausia vieta, iš kurios galime gabenti dujas į Estiją. Gabenimui jūra būtų reikėję pastatyti didelį terminalą, taip pat tiekti didelius dujų kiekius“, – pareiškė A. Nootas.

Anot jo, su „Gazprom“ pasirašytas memorandumas nėra tiekimo sutartis, taigi jame nenustatyta jokių kiekių, kainų ar tiekimo terminų.

„Ar dujų tiekimas iš Pskovo bus konkurencingas, priklausys nuo kokybės, tiekimo tvarkaraščių ir atstumo iki kliento, taip pat nuo užsakovo kokybės reikalavimų“, – pridūrė jis.

Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ antrinė eksporto įmonė „Gazprom Export“ praėjusį ketvirtadienį Pskovo mieste, esančiame netoli Estijos ir Rusijos sienos, atidarė nedidelę SGD gamyklą.

„Gazprom Export“ teigia, jog ir toliau sieks stiprinti savo pozicijas Europos mažos apimties SGD paslaugų rinkose.

„Gazprom Export“ tuomet pranešė, kad gamyklos pajėgumas siekia 3 tonas SGD per valandą arba iki 23 tūkst. tonų per metus.

„Naujos modernios gamyklos atidarymas leis aktyviau naudoti saugų aplinkai energijos šaltinį – ir šalyje, ir visoje Europoje“, – pažymėjo „Gazprom Export“ vadovė Jelena Burmistrova.

„Gazprom Export“ teigia, jog ir toliau sieks stiprinti savo pozicijas Europos mažos apimties SGD paslaugų rinkose. Šiuo metu įmonė tiekia SGD į Lenkiją, Čekiją, Estiją ir Vokietiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento