Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija ketina gruodžio pradžioje uždrauti rusiškų naftos produktų importą

Estija gruodžio mėnesį uždraustų naftos ir jos importą iš Rusijos, jei vyriausybė tokiam sprendimui oficialiai pritartų, interviu leidiniui „Postimees“ sakė užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu.
Nafta
Nafta / 123RF.com nuotr.

Jis paaiškino, kad pagal šiuo metu priimtus Europos Sąjungos sankcijų Rusijai sprendimus iš bituminių mineralų pagamintą žaliavinę naftą galima importuoti iki šių metų gruodžio 5-osios, o naftos produktus – iki ateinančių metų vasario 5 dienos, ir tai galioja iki šių metų birželio 4-osios pasirašytoms sutartims.

Pasak „Postimees“, nors nuo šių metų vasaros nafta iš Rusijos į Estiją nebuvo įvežama, pagal muitinės deklaracijas kai kurios bendrovės iš Rusijos į Estiją atgabeno naftos produktų ir į degalus panašių produktų už milijonus eurų. Estijoje jie buvo maišomi, siekiant nuslėpti kilmę. „Postimees“ nustatė, kad Estijos reguliavimo institucijos leido taikyti vadinamąją estišką maišymo schemą, tai yra maišyti degalus iš Rusijos su ES sertifikuotais degalais.

Dabar Estija pasirengusi nubraukti vasario mėnesio termino ribą, o visą draudimą įvesti gruodį.

„ES nustatė laipsnišką pereinamąjį laikotarpį sankcijų rusiškos žaliavinės naftos ir naftos produktų importui bei tranzitui, kuris baigsis kitų metų vasarį. Matome, kad dėl Estijos geografinės padėties – kaimynystės su Rusija ir mūsų uostų – tranzitas tebevyksta. Estija visada laikėsi pozicijos, kad tai turi būti kuo greičiau baigta“, – pabrėžė U.Reinsalu.

„Atsižvelgdama į tai, kad Estijos parlamentas pripažino Putino režimą teroristiniu, o karas Ukrainoje peržengė į naują, kruvinesnį etapą, praėjusią savaitę vyriausybė priėmė principinį sprendimą, todėl tikiuosi, kad bus priimtas ir oficialus nutarimas“, – pabrėžė ministras.

Gali būti, kad Estija imsis iniciatyvos visos Europos lygmeniu sutrumpinti pereinamąjį laikotarpį, pažymi leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito