Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos vyriausybė pritarė elektros tiekimo kaip universaliosios paslaugos įstatymui

Estijos vyriausybė ketvirtadienį pritarė elektros energijos rinkos reformos įstatymo projektui, kuris įpareigoja valstybinę „Eesti Energia“ grupę nuo šių metų spalio mėnesio iki 2026-ųjų balandžio 30-osios tiekti elektros energiją kaip universalią paslaugą gyventojams ir visiems elektros perpardavinėtojams.
Šviesa
Šviesa / 123RF.com nuotr.

Įstatymo projektas suteikia pagrindą derinti elektros energijos, perkamos kaip universalioji paslauga, gamybos kainą, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

Įstatymo projektu nenustatoma tokios universaliosios paslaugos kaina, tačiau nustatomi kainodaros principai. Planuojama, kad universaliosios paslaugos kaina paaiškės rugsėjo viduryje, kai bus priimti reikiami teisės aktų pakeitimai, o Konkurencijos tarnyba, atlikusi derinimo su elektros energijos pardavėjais procesą, nustatys ją.

Nustatydama kainą, Konkurencijos tarnyba turės atsižvelgti į elektros energijos gamybos sąnaudas ir pagrįstą elektros energijos gamintojo pelno maržą. Elektros energijos tiekėjas galės pridėti tiekimo sąnaudas.

Buitiniai vartotojai, turintys galiojančią elektros energijos tiekimo sutartį, galės pereiti prie universaliosios paslaugos be sutarties nutraukimo mokesčio. Vartotojai galės bet kada atsisakyti universaliosios paslaugos.

Universaliosios paslaugos tarifas bus automatiškai taikomas visiems namų ūkiams, šiuo metu naudojantiems elektros energijos tiekimą kaip universaliąją paslaugą.

Vyriausybė pabrėžė, kad universalioji paslauga nėra skirta tiekti elektros energiją nemokamai ar itin priimtinomis kainomis, tačiau tai yra valstybės suteikiama galimybė, kuri turėtų padėti gyventojams artėjančią žiemą ir užtikrinti, kad jiems nereikės mokėti piko kainų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas