Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentaras A.Saudargas: nuo Rusijos elektros sistemos galime atsijungti be derybų

Norint sinchronizuoti Baltijos valstybių elektros sistemą su Vakarais, nebūtina derėtis su Rusija, žurnalistams Europos Parlamente trečiadienį sakė europarlamentaras Algirdas Saudargas.
„Nordbalt“ elektros jungtis
Lietuvos siekis sinchronizuoti savo elektros sistemą su Vakarais kelia Rusijos nepasitenkinimą. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nereikia derybų su Rusija. Bet kodėl ne? Mes galime atsijungti be derybų. Esu sakęs parlamente, kad korektiška būtų įspėti, nes Kaliningradas bus atkirstas. Rusus, kaip partnerius, kuriems taip pat kažkas keičiasi, informuojam anksčiau, deramės, kaip viską sutvarkyti“, – kalbėjo A.Saudargas.

Jis pabrėžė, kad sinchronizacija yra svarbus politinis klausimas.

„Šitas dalykas yra nematuojamas pinigais. Tai yra techninio saugumo klausimas, kuris yra pavojingas“, – sakė A.Saudargas.

Anot jo, su lenkais reikėtų derėtis dėl antros „LitPol Link“ jungties: „Praktiškiausias, realus kelias yra per Lenkiją padaryti lanką. Jei nori nuo rytinio ciklo atsijungti, tai per Lenkiją pasijunk prie kito. Viskas yra ant teisingų bėgių.“

Preliminariais skaičiavimais, sinchronizacijos projektas galėtų kainuoti apie 800 mln. eurų. Kokią paramą gali skirti Europos Komisija ir kiek pinigų projektui galėtų skirti Lietuva? A.Saudargas apie skaičius kalbėti nepanoro.

„Jeigu ateisi į derybas ir sakysi, kad tai yra geopolitinis klausimas, mūsų pinigai neriboja, tai mums užkraus didelę sumą. Yra dalykas, kur reikia susitarti dėl sumų. Reikia, galima, viskas yra pakeliama. Tai nėra staiga nugriuvęs projektas“, – sakė europarlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento