Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„European Energy“ pristatys Anykščių rajone statomą 65 MW saulės parką

Danijos atsinaujinančios energetikos kompanija „European Energy“ Anykščių rajone penktadienį visuomenei pristatys pirmąjį šalyje statomą 65 megavatų (MW) galios saulės parką, į kurį investuos 55 mln. eurų.
Saulės elektrinės
Saulės elektrinės / 123RF.com nuotr.

„European Energy“ biuro Lietuvoje vadovas Tadeušas Konkovskis sako, kad tai yra didžiausias Baltijos šalyse šiuo metu statomas saulės parkas.

„Manau, kad parkas visų pirma ypatingas savo dydžiu ir tuo, kad mes planuojame būti vieni iš pirmųjų, kurie prijungsime tokio masto parką prie „Litgrid“ tinklo. Dėl to įdomu supažindinti ir „Litgrid“ atstovus, ir kitus svečius su šituo projektu“, – BNS teigė T.Konkovskis.

„Aišku, greičiausiai kiti vystytojai irgi netrukus turės panašaus dydžio parkus, bet manau, kad mes dabar esame pirmieji“, – teigė „European Energy“ vadovas.

Jo teigimu, parką prie „Litgrid“ tinklo planuojama prijungti rudenį, o komercinę veiklą jis turėtų pradėti iki metų pabaigos.

Pasak T.Konkovskio, Anykščių rajone daugiau nei 120 hektarų statomas parkas taip pat bus pirmas toks objektas, turėsiantis saulės judėjimą galinčią sekti „tracker“ technologiją, leidžiančią pasiekti didesnę energijos gamybą.

Anot „European Energy“ vadovo, užbaigus statybas parkas turėtų būti parduotas.

„Mes naujus projektus dalinai finansuojame iš pajamų, kurias gauname dalį jų parduodant. Kažkur apie 30 proc. savo išvystytų projektų pasiliekame eksploatuoti ir gauname pajamas iš energijos gamybos, bet likusius apie 70 proc. mes dažniausiai parduodame ir perinvestuojame gautus pinigus“, – aiškino T.Konkovskis.

Jo teigimu, šiuo metu nėra susitarimų su klientais, kurie įsigytų parke pagamintą elektrą.

Iki 2026 metų pabaigos „European Energy“ taip pat planuoja pastatyti naujus saulės parkus Anykščių, Jonavos ir Skuodo rajonuose – bendra jų galia sieks 960 MW.

Liepos pradžioje bendrovė baigė statyti keturis 306 MW bendros galios vėjo parkus Anykščių, Jonavos, Rokiškio ir Telšių rajonuose, į kuriuos investuota apie 400 mln. eurų.

Bendrovė skelbia Lietuvoje iki 2025 metų ketinanti investuoti apie 1,6 mlrd. eurų į daugiau nei 1 tūkst. MW bendros galios vėjo ir saulės parkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas