Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 08

Europos energetikos viltis Norvegija dvejoja: kokios perspektyvos jai ir Europai?

Naujoji Europos energetinio saugumo fronto linija yra kuklus biurų pastatas su vaizdu į Stavangerio fiordą. Čia įsikūrusi įmonė „Petoro“ prižiūri tris dešimtis didžiausių naftos ir gamtinių dujų telkinių Europoje, esančių Norvegijos žemyniniame šelfe, kuriame gausu naftos.
Stavangeris
Stavangeris / „The New York Times“/THOMAS EKSTRÖM nuotr.

Šios operacijos Norvegijos vandenyse, kurioms reikalingos didžiulės atviroje jūroje sukonstruotos platformos ir tūkstančius metrų po vandeniu esantys šuliniai, nuo pat karo Ukrainoje pradžios padėjo europiečiams šildyti savo namus ir gaminti elektros energiją.

Praėjusiais metais Rusijai sumažinus gamtinių dujų eksportą, Norvegija jį padidino ir dabar yra pagrindinė Europos degalų tiekėja. Norvegija taip pat tiekia didesnius naftos kiekius savo kaimynėms, pakeisdama rusišką naftą, kuriai taikomas embargas.

„Karas ir visa energetikos situacija parodė, kad Norvegijos energetika yra nepaprastai svarbi Europai“, – sakė Norvegijos naftos akcijas valdančios valstybinės bendrovės „Petoro“ generalinė direktorė Kristin Fejerskov Kragseth.

„Mes visada buvome svarbūs, – pridūrė ji, – bet galbūt to nesuvokėme.“

Norvegija – 5,5 mln. gyventojų turinti šalis, kurioje energija sudaro apie trečdalį ekonominės produkcijos ir kurioje, panašiai kaip Saudo Arabijoje, vyriausybei priklauso ne tik naftos ir dujų telkiniai, bet ir dideli juos eksploatuojančių įmonių akcijų paketai – puikiai suvokia savo naujai įgautą statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas