Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisijos signalas – pradėti diskusijas dėl elektros gamybai skirtų dujų kainų lubų

Europos Komisija (EK) supranta elektrai gaminti skirtų gamtinių dujų kainų lubų reikalingumą, ketvirtadienį savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė energetikos ministras Dainius Kreivys. ES šalys trečiadienį gavo laišką iš EK pirmininkės Ursulos von der Leyen, kuriame ne tik nurodoma pradėti diskusijas dėl kainų lubų, tačiau kalbama apie bendrą dujų pirkimą visos ES lygiu, naujo dujų kainos indekso sukūrimą ir papildomas investicijas.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

„Vakar kiek netikėtai gavome Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen laišką šalims narėms ir EVT, skirtą europinei energetikos kainų mažinimo politikai apibrėžti.

Džiugu, kad jame matome reikšmingus pokyčius, kurių per pastaruosius mėnesius siekėme Briuselyje bei per pokalbius su šalimis narėmis. Lūžis, regis, įvyko po paskutiniosios Energetikos ministrų tarybos praėjusios savaitės pabaigoje, apie ką užsimena ir pati Pirmininkė laiške nurodydama, kad „stebėjo Energetikos tarybos darbą“, – socialinio tinklo paskyroje rašė D.Kreivys.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kreivys

Anot jo, gauto laiško turinys „labai džiugina“ ir atliepia tą Lietuvos darbą, kuris pastaruosius mėnesius buvo vykdomas Briuselyje per pokalbius su EK ir šalimis narėmis.

„Visi U. von der Leyen laiške minimi priemonių punktai atitinka tai, ko mes siekėme ir dėl ko dirbome.

Siūloma Europos energetikos platformos pagrindu bendrai, visos ES lygiu, pirkti dujas iš patikimų partnerių (JAV ir Norvegijos) bei šias dujas saugoti. Taip siekiama išvengti situacijos, kai šalys narės tarpusavyje konkuruoja dėl rinkoje esančių dujų ir taip kelia dujų kainas.

Teikiamas siūlymas sukurti naują, šiandienines realijas atliepiantį ES dujų kainos indeksą“, – rašė D.Kreivys.

Kitas laiške paliestas aspektas – „REPowerEU“ formate skelbiama naujos investicijos į energetikos infrastruktūrą. Investicijos ES lygiu būtų kreipiamos į dujotiekių, elektros jungčių ir energijos efektyvumo infrastruktūros kūrimą.

„Galiausia ir svarbiausia – EK siūlo pradėti diskusijas dėl laikinų kainos lubų dujoms, kurios naudojamos elektros gamybai, nustatymo. Tai iš esmės leistų sumažinti elektros kainas visos ES mastu.

EK pirmininkė tiek laiške, tiek vakarykštėje kalboje EP akcentavo šio sprendimo reikalingumą, tad tai signalizuoja rimtą nusiteikimą, kad dujų kainų lubų sprendimas būtų priimtas“, – rašė D.Kreivys.

Dėl gamtinių dujų kainų lubų įvedimo tiek ES institucijose, tiek tarp šalių kyla daug diskusijų. Šios kainų ribojimo priemonės nebuvo tarp EK rugsėjo viduryje pasiūlytų variantų, tačiau prieš rugsėjo 30 d. įvykusį ES energetikos ministrų susitikimą, 15 šalių išsiuntė bendrą laišką, kuriame išreiškė palaikymą tokios priemonės įvedimui.

Viena didžiausių kainų lubų gamtinėms dujoms įvedimo priešininkių yra Vokietija – jos atstovai baiminasi, kad tokiu atveju galėtų atsirasti rizika dujų apskritai pritrūkti.

Po ES ministrų susitikimo praėjusį penktadienį D.Kreivys žiniasklaidai kalbėjo, kad buvo sutarta įpareigoti EK parengti dokumentą, kuris „atspindėtų“ dujų kainų lubų įvedimą.

Artimiausias ES energetikos ministrų susitikimas numatomas spalio 11-12 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito