Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Paluckas paskutinį elektros rinkos liberalizavimo etapą siūlo atidėti pusmečiui

Socialdemokratas Gintautas Paluckas įregistravo Elektros energetikos įstatymo pataisą, kuria siūlo pusmečiui atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą – iki 2023 metų liepos 1 d. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, iki gruodžio 18 d. nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti mažiausiai, iki 1 tūkst. kilovatvalandžių elektros, sunaudojantys vartotojai. Dėl elektros kainų šuolio, jiems tenka rinktis aukščiausiomis kainoms.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Įstatyminė bazė buvo projektuojama taip, kad III etape elektros energijos tiekėją pasirenkantiems asmenims kainos bus prieinamos. Vis dėlto, dėl geopolitinės situacijos stebime dar didesnės kainas, negu jos buvo per II liberalizavimo etapą. Tai reiškia, kad mažiausiai vartojantys gyventojai yra priversti rinktis tiekėją smarkiai išaugus elektros kainoms laisvoje rinkoje.

Nereguliuojama rinka kol kas neveikia, ir prievartinis vartotojų vertimas rinktis tiekėją prieštarauja labiausiai pažeidžiamų gyventojų ekonominiams interesams“, – rašoma G.Palucko užregistruotos įstatymo pataisos aiškinamajame rašte.

Politikas teigia, kad ilgesnis pasirinkimo laikotarpis turėtų leisti rinkai stabilizuotis ir galimai sumažinti skirtumą tarp reguliuojamos ir rinkos elektros kainos.

Tiek Vyriausybė, tiek Energetikos ministerija 15min šią savaitę teigė, kad nesvarstoma atidėti trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo.

15min jau rašė, kad 2020 metais pradėjus elektros rinkos liberalizavimo etapą, nuspręsta mažiausiai elektros suvartojantiems vartotojams, tarp kurių patenka ir socialiai pažeidžiamiausi gyventojai, nepriklausomą elektros tiekėją rinktis vėliau, kai rinka jau nusistovės. Tačiau dėl karo Ukrainoje ir kitų aplinkybių elektros kainoms šovus į viršų jiems tenka rinktis didžiausiomis kainomis. Pavyzdžiui, baigiantis antrajam liberalizavimo etapui birželio pabaigoje kilovatvalandės kaina siekė 30-33 centus, o šiuo metu, fiksuojant iki dvejų metų, ji siekia 42-51 centą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito