Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garantinio tiekimo kaina balandžiui nukrito dar 15 proc. ir palindo po simboline riba

Garantinio tiekimo, kurį gauna apie 45 tūkst. šalies vartotojų, standartinis vienos laiko zonos tarifas balandžiui bus apie 15 proc. mažesnis nei kovą ir, 15min skaičiavimais, sieks 19,87 ct/kWh.
Elektros stulpas
Elektros stulpas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Turint planą „Standartinis“, vienos laiko zonos garantinio tiekimo tarifas balandžiui vartotojui sieks 19,87 ct/kWh.

Šį mėnesį analogiškas tarifas buvo 23,49 ct/kWh, tad vartotojams tarifas sumažėjo dar apie 15 proc.

Vidutinė mėnesio kaina „Nord Pool“ biržoje kovo mėnesį buvo 88,69 euro/MWh.

Balandį garantinio tiekimo ESO plano „Namai“ turėtojai už vieno laiko zonos tarifą atseikės 18,33 ct/kWh (+3 eurų abonentinis mokestis), o „Namai+“ mokės 17,94 ct/kWh bei 6 eurų abonentinį mokestį.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool

Dėl įvairių nepriklausomų tiekėjų siūlomų planų sunku nustatyti, kuris planas vartotojams šiuo metu yra pigiausias – pavyzdžiui, didieji nepriklausomi tiekėjai siūlo daliai vartotojų elektrą naudoti pagal valandinius su „Nord Pool“ birža susietus įkainius, o šį mėnesį buvo ir tokių valandų, kai galutinis elektros tarifas tokiems vartotojams galėjo neviršyti 11 ct/kWh.

Šiuo metu visų penkių tiekėjų su birža susietų planų maržos yra fiksuotos ir siekia nuo 1,8 ct/kWh iki 2,8 ct/kWh. Tuo tarpu balandžio mėnesio elektros energijos garantinio tiekimo priemoka vartotojui yra nefiksuota ir siekia 15 proc. Tad elektros kainoms „Nord Pool“ biržoje nukritus garantinio tiekimo priemoka bent jau šiuo metu yra mažesnė nei nepriklausomų tiekėjų dalis.

Iki 2023 m. sausio 1 d. garantinio tiekimo priemokai buvo taikoma 25 proc. koeficientas, tačiau jis buvo sumažintas iki 15 proc.

Visgi elektros energijos kaina, neįskaičiavus ESO ir kitų reguliuojamų mokesčių, tačiau priskaičiavus pridėtinės vertės mokestį (PVM) yra labai panaši – 12,34 ct/kWh garantinio tiekimo atveju ir 12,53 pridėjus mažiausią rinkoje siūlomą nepriklausomų tiekėjo maržą.

Prie elektros energijos kainos dar pridedami fiksuoti ESO skirstymo, persiuntimo ir VIAP mokesčiai ir taip suformuojamas galutinis elektros tarifas.

Taip pat paminėtina, kad nepriklausomi tiekėjai naudoja įvairius energijos kainos biržoje skaičiavimo metodus, tarkime, taiko ne praėjusio, o einamojo mėnesio kainas, naudoja kelių mėnesių vidurkį ar jau minėtas valandines kainas.

Fiksuoti tarifai – nuo 22 ct/kWh

Visuomeninio tiekimo kaina iki liepos 1 d. lieka 28 ct/kWh. Kovą ji buvo sumažinta nuo 56,5 ct/kWh, tačiau vartotojui tiesiogiai tai nepasijuto – iki tol 28,5 ct/kWh tarifo dengdavo valstybė.

Pigiausias fiksuotas tarifas tarp nepriklausomų tiekėjų šiuo metu yra „Elektrum“ siūlomas 22 ct/kWh („Standartinis“, viena laiko zona), planas galios šešis mėnesius.

Ieškantys ilgesnių planų vartotojai gali pasižvalgyti į 24–36 mėnesių trukmės planus – plano „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifai siekia 25–26 ct/kWh.

Pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenis, kovo 27 d. garantinio tiekimo klientų buvo kiek daugiau nei 45 tūkst., jų per mėnesį sumažėjo maždaug tūkstančiu. Įdomu tai, kad su laiku padaugėjo pirmojo etapo garantinio tiekimo vartotojų – anksčiau jų skaičius nesiekė 1 tūkst., o šiuo metu yra 2,6 tūkst.

Į garantinį tiekimą pateko tie elektros rinkos liberalizacijos I ir II etapų vartotojai, kurie laiku nepasirinko tiekėjo, taip pat tie, kuriems nepriklausomo tiekimo paslauga nutrūko (pavyzdžiui, „Perlas Energija“ atveju), tačiau taip ir nepasirašė naujos sutarties.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„ESO“

Tokiems vartotojams egzistuoja ir rizika – teisiškai ESO gali tiesiog nutraukti elektros tiekimą, jeigu vartotojas nepasirašo sutarties su nepriklausomu tiekėju per šešis mėnesius.

Visgi kaip kovo pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje teigė ESO vadovas Renaldas Radvila, nors didžioji dalis klientų jau perkopė šią ribą, tačiau artimiausiu metu atjungti elektros jiems neplanuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas