Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ lengvai nepasiduos: statys savo suskystintų gamtinių dujų terminalą

„Gazprom“ planuoja tiekti Kaliningradui dujas jūra, taip pat padidinti dujų atsargas Kaliningrade. Gali būti, kad Rusija, tai darydama, neis tiesiausiu sausumos keliu ir aplenks Lietuvą, rašo „The Maritime Executive“.
„Gazprom“ dujotiekis
„Gazprom“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjunga Lietuvą mato kaip bandomąjį triušį pastarajai siekiant sumažinti priklausomybę nuo Rusijos ir sumažinti Rusijos įtaką Europos dujotiekiams.

Per Lietuvą eina vienintelis Rusijos dujų kelias į Kaliningradą, garantuojantis, kad Rusija negali Lietuvai užsukti dujų, kai tą buvo padariusi Baltarusijai arba Ukrainai.

Penktadienį „Gazprom“ pareiškė, kad planuoja Kaliningradui, kuriame gyvena maždaug milijonas žmonių,  tiekti suskystintas gamtines dujas. Dujas ketinama tiekti jau 2017 metais, o iki 2025 metų ketinama padidinti dujų atsargas Kaliningrade iki 800 mln. kubinių metrų.

Rusijos energetikos kompanija planuoja pastatyti Baltijos suskystintų gamtinių dujų terminalą iki 2018 metų. Planuojama, kad jo pralaidumas būtų 10 mln. tonų šaldytų dujų per metus.

Pernai Lietuva importavo 3,3 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų iš Rusijos, o į Kaliningradą per Lietuvą transportuota maždaug 2 mlrd. kubinių metrų.

Lietuva į ginčą su „Gazprom“ įsivėlė dėl Trečiojo energetikos paketo, pagal kurį Rusika iki kitų metų spalio turi parduoti „Amber Grid“ ackijas.

„Gazprom“ pareiškimas statyti suskystintų gamtinių dujų terminalą pasirodė po to, kaip Lietuva sutarė su Europos Komisija dėl 448 mln. eurų paskolos suskystintų gamtinių dujų terminalui, kuris padarys Lietuvą mažiau priklausomą nuo Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai