Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ siekia įsitraukti į bylos „PGNiG prieš Europos Komisiją“ nagrinėjimą abiejuose Europos teismuose

Rusijos koncernas „Gazprom“ pateikė Europos Teisingumo Teismui Liuksemburge prašymą įtraukti jį į bylą „PGNiG prieš Europos Komisiją“ dėl „Opal“ vamzdyno Vokietijoje, kuris yra Baltijos jūrą kertančio Rusijos eksporto dujotiekio „Nord Stream“ pagrindinė atšaka sausumoje.
„Gazprom“ pastatas Maskvoje
„Gazprom“ pastatas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai teigiama naujos „Gazprom“ euroobligacijų emisijos prospekte.

Rusijos dujų gigantas taip pat siekia dalyvauti kaip suinteresuota šalis tokios pat bylos nagrinėjime Diuseldorfo apygardos teisme, kurio nurodymu buvo įšaldytas koncernui „Gazprom“ palankus Europos Komisijos sprendimas.

Pernai spalį Europos Komisija paskelbė prituri susitarimui tarp „Gazprom“, jo antrinės eksporto įmonės ir bendrovės Vokietijos „OPAL Gastransport“ bei Federalinės tinklų agentūros („Bundesnetzagentur“) leisti koncernui „Gazprom“ savo poreikiams naudoti faktiškai visą „Opal“ vamzdyno pralaidumą, jei į jį nepretenduoja kiti dujų transportuotojai.

„Gazprom“ tokia galimybe pasinaudojo, aukcionuose supirko „Opal“ naudojimo kvotas gruodžio ir sausio mėnesiams bei smarkiai padidino tiekimą šiuo eksporto koridoriumi.

Dėl tokio Europos Komisijos nuolaidžiavimo Rusijos dujų gigantui didžiausia Lenkijos energetikos bendrovė PGNiG, jos antrinė įmonė Diuseldorfe „PGNiG Supply & Trading“ ir Lenkijos vyriausybė kreipėsi į Europos Teisingumo Teismą, pareikšdamos, jog taip buvo pažeisti Lenkijos interesai, galiojančios Europos Sąjungos normos dėl konkurencijos ir trečiųjų šalių interesų apsaugos, taip pat Europos Sąjungos ir Ukrainos asociacijos sutarties nuostatos.

PGNiG bei „PGNiG Supply & Trading“ analogišką pretenziją pateikė ir Diuseldorfo apygardos teisme, kuris nurodė nuo vasario aukščiau minėtus aukcionus sustabdyti.

Šio mėnesio pradžioje Ukrainos valstybinis „Naftogaz“ pranešė Europos Teisingumo Teismui pateikęs prašymą prijungti jį prie Lenkijos bendrovės „PGNiG“ inicijuotos bylos prieš Europos Komisiją, tokį siekį argumentuodamas Rusijos dujų tranzito per Ukrainą mažėjimo, Ukrainos stabilaus apsirūpimo dujomis, taip pat konkurencijos sąlygų pablogėjimo rizikomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai