Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai jau gavo šildymo sąskaitas už gruodį: nors žadėta, kad bus mažesnės, pigiau mokės ne visi

Dalis vilniečių jau gavo šildymo sąskaitas už gruodžio mėnesį. Nors Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) tikina, kad jos neturėtų pernelyg skirtis nuo buvusių prieš metus, kai kuriems gyventojams teks mokėti ir 50 eurų daugiau. Tiesa, kai kuriems jos sumažėjo keliolika eurų.
Šildymas
Šildymo sezonas / 123RF.com nuotr.

Kai kuriems vilniečiams, kurie su 15min pasidalijo gautomis sąskaitomis, sąskaitos išties pernelyg nesiskyrė nuo buvusių prieš metus.

Vytautei, gyvenančiai 32 kv. metrų dydžio bute Karoliniškėse, atėjo 78,49 eurų dydžio sąskaita už praėjusį mėnesį. Prieš metus ji mokėjo 77,87 euro.

Šeškinės gyventojai Indrei teks mokėti mažiau nei pernai. Ji už 40,35 kv. metrų buto šildymą senos statybos name mokės 99,16 euro, o praėjusiais metais mokėjo 111,06 euro.

Kitiems vilniečiams šildymo sąskaitą sumažino gauta kompensacija. Fabijoniškėse 67 kv. metrų bute gyvenančiai Karolinai teks mokėti 118 eurų. Tiesa, moteris gavo šildymo kompensaciją, tad jos sąskaita sumažėjo 39,46 euro. Negavus kompensacijos, jai būtų tekę mokėti 157 eurus. Prieš metus ji mokėjo 170,91 euro, taigi sąskaita net ir šįmet negavus kompensacijos vis tiek būtų buvusi mažesnė nei pernai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radiatorius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Radiatorius

O štai kitai Pašilaičių gyventojai Gretai pasisekė kiek mažiau. Ji už šildymą 52,35 kv. metrų bute mokės 120,03 euro, kai prieš metus mokėjo 73,66 euro. Taigi, jai sąskaita per metus išaugo apie 47 eurais.

Vilniaus šilumos tinklai kiek anksčiau antradienį skelbė, kad šiltesnis gruodis lėmė mažesnį šilumos suvartojimą, o tai atsispindi ir sąskaitose, kurios yra šiek tiek mažesnės nei tą patį laikotarpį prieš metus.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenimis, 2022 m. gruodžio mėnesio vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje buvo 9,50 ct/kWh be PVM. Tuo tarpu Vilniuje šilumos kaina gruodį buvo mažiausia tarp didžiųjų Lietuvos miestų ir siekė 8,47 ct/kWh be PVM. Ši tendencija išlieka ir sausio mėnesį: šiluma vilniečiams kainuos dar mažiau – 7,87 ct/kWh be PVM.

Nuo ko priklauso sąskaitos dydis

Pasak VŠT, sąskaitos už šildymą dydis priklauso nuo šilumos kainos, kuri yra kiekvieną mėnesį tvirtinama VERT ir keičiasi priklausomai nuo šilumos gamybai naudojamų išteklių kainos rinkoje.

Antra, lauko oro temperatūra daro didelę įtaką sąskaitų už šilumą dydžiui – kuo šalčiau, tuo daugiau šilumos energijos reikia sunaudoti, siekiant apšildyti tą patį gyvenamąjį plotą.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus šilumos tinklai
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus šilumos tinklai

Trečia – svarbus ir būsto energetinis efektyvumas. Nauji ir renovuoti, modernizuotas šildymo sistemas turintys namai šilumos energijos sunaudoja mažiau, nei senos statybos namai.

Primename, kad vilniečiai gali kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę dėl kompensacijų šildymui ir karštam vandeniui – atitikus kriterijus, kompensacijos skiriamos visam šildymo sezono laikotarpiui. Lyginant su praėjusiais metais, gyventojams taikomos palankesnės kompensacijų gavimo sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas