Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Šimonytė apie 2 GW problemą: kreiptis į KT ir taisyti įstatymus yra normalu

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, jog pernai įstatymu įtvirtintas komercinių saulės parkų galios ribojimas iki 2 gigavatų (GW) nenustatant pradėtų projektų plėtros reguliavimo, prieštarauja Konstitucijai, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Seimo nariams kreiptis į KT bei atsižvelgiant į jo sprendimus Seimui keisti įstatymus yra įprasta procedūra.
Ingrida Šimonytė, Dainius Kreivys
Ingrida Šimonytė, Dainius Kreivys / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Kiekvienoje kadencijoje yra tokių situacijų, kada Seimas priima kreipimąsi į Konstitucinį Teismą arba dalis Seimo narių priima sprendimą kreiptis į Konstitucinį Teismą, ir tai yra visiškai normali procedūra“, – ketvirtadienį Seime teigė I. Šimonytė, atsakydama į Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovo Kęstučio Mažeikos klausimą.

„Ne kartą įstatymus taisėte ir jūs, ne kartą įstatymą taisėme ir mes, ne kartą įstatymą taisys ir būsimi Seimai“, – pridūrė premjerė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pakartojo, jog ministerija žada atsižvelgti į KT sprendimą ir siūlys į įstatymą perkelti vasarį priimtą Vyriausybės nutarimą.

„Vyriausybės nutarimas bus perkeltas į įstatymą ir klausimas bus uždarytas“, – Seime ketvirtadienį sakė D.Kreivys.

Anksčiau ministerija teigė, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek kitų atsinaujinančios energetikos išteklių pajėgumams.

Pernai birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos nustatė, kad komercinių saulės parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti.

Pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas