Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Litgrid“ ieško elektros skirstyklos „Mūša“ rangovo

Lietuvai sinchronizuojant savo elektros sistemą su žemyninės Europos tinklais, paskelbtas 330 kV skirstyklos „Mūša“ projektavimo ir statybos darbų pirkimas.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nauja skirstykla Joniškio rajone bus statoma siekiant sustiprinti šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą ir užtikrinti patikimą jo veiklą, praneša Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Planuojama, kad viešasis pirkimas užtruks apie pusmetį, o sutartį su laimėtoju „Litgrid“ turėtų pasirašyti iki kitų metų liepos. Statybos darbai turėtų būti pradėti 2023 metais, o užbaigti – 2025 metais.

„Įgyvendindami „Mūšos“ projektą siekiame padidinti tiekimo patikimumą Lietuvos elektros sistemoje, taip pat užtikrinti didesnius tarpsisteminius pralaidumus su Švedija ir Latvija. Pastatę naują skirstyklą sustiprinsime Šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą“, – pranešime teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Gataučių seniūnijoje suplanuotos „Mūšos“ skirstyklos projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų. Skirstykla bus jungiama prie 330 kV tinklo.

Dabar šioje teritorijoje yra T raidės formos trijų linijų sujungimas, o bendras linijų ilgis siekia 182 km. Pasak operatorės, tai reiškia, kad atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos. Įrengus skirstyklą, ilgiausia prie jos prijungtų linijų atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar.

Be to, prieš kelis dešimtmečius pastatytas trijų linijų susijungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl naują skirstyklą planuojama patraukti į šiaurę nuo šios istorinės vietos, o elektros linijos bus atvedamos apeinant kultūros paveldo apsaugos zoną.

„Mūšos“ skirstyklos statyba yra vienas iš 15 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, trijų sinchroninių kompensatorių įrengimą ir kita. Šiuo metu įgyvendinti keturi iš šių projektų.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie Europos tinklų bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas