Sportas gyvai
06 20

Iš ardomos Ignalinos atominės elektrinės liks tik žalia pievelė – pamatykite, kaip ji iš vidaus atrodo šiandien

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) nedelstino išmontavimo darbai priartėjo prie antrojo reaktoriaus salės, kurioje prasidėjus ardymo darbams nebus galimybės patekti išoriniams lankytojams. 15min žurnalistai lankėsi šioje elektrinėje – pasidairykite ir jūs, kaip ji atrodo šiuo metu.

Kaip skelbta gegužę, vykdant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimą, nuo 2010-ųjų iki šių metų gegužės jau išmontuota apie 40 proc., arba daugiau kaip 72 tūkst. tonų jėgainės įrangos. Per pirmuosius keturis šių metų mėnesius išmontuota 1446 tonų, o iš viso per šiuos metus planuojama išmontuoti 5500 tonų įrangos. Iki jėgainės eksploatavimo nutraukimo pabaigos liko išmontuoti apie 107 tūkst. tonų įrangos.

Suplanuota, kad ardymo darbai vyks iki 2038 m. pabaigos, o galiausiai vietoje elektrinės turėtų likti tik vadinamoji „žalia pievelė“ („žaliasis laukas“) – tuščias plotas be dabartinių gigantiškų pastatų. Vis dėlto neatmetama, kad galutinis rezultatas būtų „ruda pievelė“ („rudoji aikštelė“), prieš kelias savaites Visagine viešėjusiems žurnalistams sakė Visagino miesto meras Erlandas Galaguzas. Toks sprendimas reikštų jau minėtą tuščią plotą su tam tikrais miesto branduolinės istorijos įamžinimui skirtais objektais.

Bet kokiu atveju, toks vaizdas, kokį matome šiandien, 2038-aisiais bus likęs tik nuotraukose ir prisiminimuose.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Valdas Ledzinskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Valdas Ledzinskas

Kodėl tai trunka tiek ilgai? Kaip 15min pažymėjo Ignalinos AE veiklos planavimo vadovas Valdas Ledzinskas, tokio objekto ardymas yra ypatingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius