Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignalinos atominės elektrinės sandoriai pripažinti negaliojančiais

Panevėžio apygardos prokuratūra apgynė viešąjį interesą – patenkinus Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės apeliacinį skundą civilinėje byloje, valstybės įmonės Ignalinos atominė elektrinė (toliau – IAE) turto pardavimo aukcionas ir su juo susiję sandoriai pripažinti negaliojančiais. Pritaikius restituciją, elektrinė iš aukciono laimėtojo atgaus beveik 100 tūkst. eurų ir išsaugos vertingą turtą, rašoma Lietuvos respublikos prokuratūros pranešime žiniasklaidai.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

2018 metais Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti negaliojančiu IAE 2014 m. įvykdytą radioaktyviomis medžiagomis užteršto vario metalo laužo aukcioną, panaikinti atsakovių IAE ir Vokietijos Federacinės Respublikos bendrovės sudarytą pirkimo–pardavimo sutartį bei papildomus susitarimus. Nagrinėjant civilinę bylą teisme, buvo pakeista IAE procesinė padėtis, pripažįstant ją prokuratūros bendraieške.

Panevėžio apygardos teismas 2021 m. gegužės mėnesį ieškinį patenkino iš dalies – minėtą aukcioną pripažino negaliojančiu. Tačiau prašymą panaikinti pirkimo-pardavimo sutartį su aukciono laimėtoja bei vėlesnius papildomus susitarimus – atmetė.

Pirmos instancijos teismo sprendimą Panevėžio apygardos prokuratūra apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Ieškovas prašė panaikinti sprendimo dalį, kuria palikti galioti radioaktyvaus vario pirkimo–pardavimo sutartis ir papildomi susitarimai, ir dėl šios bylos dalies priimti naują sprendimą – pripažinti juos negaliojančiais nuo sudarymo momento ir taikyti vienašalę restituciją pinigais.

Šių metų gegužės 19 dieną Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros bei kitų proceso dalyvių apeliacinius skundus, paskelbė sprendimą. Antros instancijos teismas konstatavo, kad Panevėžio apygardos teismas nepagrįstai pripažino negaliojančiu patį aukcioną, o ne jo rezultatus, nepagrįstai priėmė sprendimą išsaugoti šiuos sandorius ir netaikyti restitucijos.

Lietuvos apeliacinis teismas dėl šios civilinio ginčo dalies priėmė naują sprendimą, kuriuo panaikino minėtą sutartį ir susijusius susitarimus bei pritaikė restituciją, priteisiant Ignalinos atominei elektrinei iš atsakovės 89 tūkst. 237 eurus. Panaikinus aukciono rezultatus, pripažinus negaliojančiais sandorius, nesąžiningai laimėjusiai aukcioną pirkėjai nebus perleista 1 tūkst. 843 tonų vario laužo. Šį turtą IAE galės parduoti aukcione už didžiausią galimą kainą.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas įsigaliojo nuo jo paskelbimo dienos.

Šiuo metu teisme nagrinėjama ir baudžiamoji byla dėl piktnaudžiavimo tarnyba rengiant minėtą aukcioną. Kaltinimai šioje byloje pareikšti 6 asmenims: buvusiems IAE generaliniams direktoriams D.J. ir O.Č., buvusiam elektrinės komercijos skyriaus vadovui L.P., Vokietijos įmonės įgaliotam atstovui G.B., vienos Lietuvos bendrovės direktoriui K.N. bei Vokietijos piliečiui P.Z. Dviems iš jų, O.Č. bei L.P., pateikti kaltinimai ir dėl neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaiko Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai