Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 20

„Ignitis“ valdybos narys: pigios elektros laikai baigėsi, kainos tik augs

Baisiausios dienos Lietuvos elektros energetikos istorijoje tęsiasi. Trečiadienio pavakare vieną valandą elektros kilovatvalandė kainavo 4 eurus. Ketvirtadienį vienas iš nepriklausomų tiekėjų „Perlas Energija“ paskelbė, kad stabdo veiklą. Ką daryti gyventojams? Kaip sumažinti elektros kainą? Kodėl elektros kainos tokios didelės? Kas bus ateityje – jos mažės ar didės? Apie tai – pokalbis portalo 15min video laidoje „15/15“ su valstybės valdomos energetikos įmonių grupės „Ignitis“ valdybos nariu, privačių klientų padalinio vadovu Andriumi Kavaliausku.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

– Pradėkim nuo karščiausios naujienos – „Perlas Energija“ paskelbė apie savo veiklos sustabdymą. Ar jus nustebino ši žinia?

– Na, iš tikrųjų šiek tiek nustebino ši žinia, nes „Perlas Energija“ buvo minėję šiek tiek kitokią informaciją iki šiol. Tai natūralu, kad nustebino, bet, aišku, labiausiai nustebino „Perlas Energija“ klientus. Mes iš karto sulaukėme daug skambučių, didelio srauto su klausimais – tai ką dabar daryti, kaip dabar elgtis. Tai žiūrėsime, viskas turbūt priklausys nuo klientų ir nuo „Perlas Energijos“ veiksmų.

– Beje, ką jūs rekomenduotumėte tiems žmonėms, kurie klausia, ką daryti?

– „Perlas Energijos“ klientams turbūt reikėtų žinoti, kad bet kokiu atveju jie yra vienaip ar kitaip apsaugoti. Jeigu netieks elektros „Perlas Energija“, tai tieks kiti tiekėjai, klientai gali pasirinkti kitus tiekėjus ir išeiti.

Jeigu jie nespės to padaryti iki įmonės pranešto termino, tai jie papuls arba į garantinį tiekimą – tie, kurie yra pirmo arba antro etapo vartotojai (liberalizavimo etapo), arba papuls į visuomeninį tiekimą, nes vis dar nesibaigė liberalizavimo procesas. Tai yra trečiojo etapo klientai, kurie yra sudarę sutartis. Klientams reikėtų pradėti dairytis naujo tiekėjo.

Bendrovės nuotr./Bendrovės „Ignitis“ Privačių klientų tarnybos vadovas Andrius Kavaliauskas
Bendrovės nuotr./Bendrovės „Ignitis“ Privačių klientų tarnybos vadovas Andrius Kavaliauskas

– Gerai, čia variantai, kas gali būti, o ką jūs rekomenduojate daryti, koks geriausias pasirinkimas, kur mažiausiai nukentės tie, kurie papuolė ant šito slidaus ledo karštą vasaros dieną?

– Geriausias turbūt pasirinkimas, aišku, yra pasiieškoti kito tiekėjo. Kai „Perlas Energija“ pranešė apie tą veiksmą, kad perkelia visus vartotojus savo į kintamą planą arba į biržos planą, kiti tiekėjai pateikė pasiūlymus, tai rekomenduoju tuos pasiūlymus peržiūrėti ir pasirinkti.

Kodėl tai rekomenduoju? Dėl to, kad yra tikėtina, jog vartotojai, kurie atsidurs garantiniame tiekime, mokės brangiau. Biržos kaina kyla kaip ant mielių vis dar. Tikrai neturėjome tokių metų energetikoje dar niekada. Na, ir jeigu vartotojai papuls į garantinį tiekimą, tai jiems, tikėtina, gali už mėnesio kito tekti mokėti tikrai brangiai už elektrą.

– O apskritai, ar jūs tikėjotės, kad taip ir bus, kai „Perlas Energija“ paskelbė, kad iš fiksuotų kainų pereina į biržos kainas?

– Na, nesitikėjome būtent tokio veiksmo, bet pagalvojome natūraliai apie tai, kad klientams tai nepatiks ir tą patvirtino ir srautai išaugę, ir klientų klausimai.

Kuo yra gerai turėti konkurenciją rinkoje, tai būtent tuo, kad klientai, vartotojai gali reaguoti ir balsuoti kojomis, kaip mes sakome, gali atsistoti ir nueiti pas kitą tiekėją. Tai to ir sulaukėme.

– Ar galima sakyti tada, kad išties liberalizuota rinka veikia?

– Manau, kad drąsiai galima sakyti, kad liberalizuota rinka veikia. Pirmiausia dėl to, kad gali atsistoti ir išeiti pas kitą tiekėją. Bet kitas, dar svarbesnis dalykas yra – kad, mūsų bent jau skaičiavimais, virš 83 proc. mūsų klientų moka šiuo metu pigiau negu mokėtų dar būdami visuomeniniam tiekime. Tai čia ir yra tas liberalizavimo turbūt grožis pagrindinis.

Rinka elektros tikrai šoka kažkokį labai didelį ir sudėtingą šokį, kainos muša visus rekordus. Natūralu, kad kai kam gali neatlaikyti ir finansinė situacija, ir rizikos prisiimtos gali būti per didelės šiek tiek.

– Ar jūs džiaugiatės, kad konkurentui taip nutiko, ar ne? Jums gerai nuo to, ar ne?

– Na, kaip pasakyti, turbūt nėra kažkokio džiaugsmo ar džiugesio, tai buvo pakankamai ir yra vis dar pakankamai rimtas konkurentas, tai yra tiekėjas numeris 2 šiuo metu Lietuvos rinkoje, tai džiaugtis čia tikrai nevertėtų. Kodėl? Dėl to, kad rinka elektros tikrai šoka kažkokį labai didelį ir sudėtingą šokį, kainos muša visus rekordus. Natūralu, kad kai kam gali neatlaikyti ir finansinė situacija, ir rizikos prisiimtos gali būti per didelės šiek tiek.

Kita vertus, visada akcentavome patikimumą, dydį tiekėjų. Tai turbūt ir pasitvirtino, kad tokioje rinkoje, kai ateina sunkūs laikai, tiekėjas, kuriuo gali visiškai pasitikėti, ir žinai, kad jis yra didelis, geba apsaugoti savo vartotojus.

– Ar jūs galite užtikrinti ir garantuoti, kad „Ignitis“ nepasuks „Perlas Energija“ keliu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito