Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 29 /15:27

Įmonės pirkti dujų iš SGD terminalo greičiausiai neprivalės

Energetikos ministerija siūloma keisti prieštaringai vertintą vadinamąją 25 proc. taisyklę, kai visi dujų vartotojai Lietuvoje turėtų 25 proc. jiems reikalingo dujų kiekio įsigyti per statomą suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje.
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu
Laivas-saugykla su dujinimo įrenginiu / „Klaipėdos naftos“ nuotr.

„25 proc. taisyklė apribojo pagrindinį – laisvės rinktis – principą, todėl buvo sutikta priešiškai, nepaisant to, kad tokia nuostata taip pat užtikrintų ekonomiškai ir techniškai pagrįstą terminalo veiklą.  Nauja schema paliečia ne visus vartotojus, o tik reguliuojamus šilumos ir elektros gamintojus. Kiti vartotojai  yra absoliučiai laisvi rinktis dujų šaltinį“, – 15min.lt informavo energetikos ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Naujas suskystintų gamtinių dujų pardavimo per terminalą modelis numato, kad šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurių kainos reguliuojamos ir/ar kurie teikia Viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP), savo viso dujų poreikio įsigijimą paveda atlikti pagal LR Vyriausybės nustatytą tvarką paskirtam Paskirtajam tiekėjui. Paskirtasis tiekėjas, aprūpindamas Reguliuojamus vartotojus gamtinėmis dujomis, privalo užtikrinti būtinąją SGD Terminalo veiklą, įsigydamas per terminalą 0,54 mlrd.m3 SGD dujų. Likusį Reguliuojamų vartotojų gamtinių dujų poreikį paskirtasis tiekėjas užtikrina arba per SGD Terminalą arba vamzdynu rinkdamasis mažiausią kainą. Visi likusieji dujų vartotojai dujas gali pirkti tiek iš Paskirtojo tiekėjo, tiek iš kitų tiekėjų, biržoje ar importuoti ir atsivežti tiesiogiai per SGD Terminalą.

Jei naujai tvarkai pritars Vyriausybė, vėliau dėl to turės apsispręsti ir Seimas.

Iš principo nauja tvarka palengvins tik privataus verslo ateitį. Pavyzdžiui, apie 1,35 mlrd. kubinių metrų suvartojanti „Achema“ pagal naująją tvarką iš SGD terminalo dujų pirkti nebeprivalės. Tuo metu reguliuojamiems šilumos ir elektros gamintojams tvarka lieka galioti.

Neskaičiuojant „Achemos“, Lietuva 2011 metais suvartojo apie 2 mlrd. kubinių metrų dujų. Jei tvarka bus patvirtinta, valstybės prižiūrimos bendrovės turės 0,54 mlrd. kubinių metrų dujų pirkti iš SGD terminalo. Vadinasi, apie ketvirtadalį, kaip ir numatyta anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai