Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranietiškos dujos alternatyva „Gazprom“ produkcijai gali tapti ne anksčiau nei 2030 metais

Europa jau ilgą laiką siekia atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų gamtinių dujų importo, o po istorinio susitarimo su Iranu tokia galimybė pagaliau atsirado. Naudodama dujas iš šios Artimųjų Rytų šalies, ES galėtų jomis aprūpinti savo vartotojus. Vis dėlto, manoma, kad realią konkurenciją iš Irano tiekiamos dujos Rusijos koncernui „Gazprom“ galėtų sudaryti ne anksčiau kaip 2030 m. Be to, vargu ar iranietiškos dujos būtų pigesnės už rusiškąsias, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
„Gazprom“ darbuotojas
„Gazprom“ darbuotojas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, remdamasis savo šaltinių Europos Komisijoje duomenimis, 2030 m. Iranas į Europos šalių rinkas būtų pajėgus patiekti 25–35 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų ir tapti vienu iš stambiausių tiekėjų.

Taigi, stambaus masto iranietiškų dujų importas gali neabejotinai sumažinti ES priklausomybę nuo Rusijos.

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius „Gazprom“ į Europos šalis eksportavo 74,275 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, arba 8 proc. mažiau negu per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.

2014 m. rugpjūtį Irano naftos ministro pavaduotojas Ali Madzhedi tikino, kad kai kurios Europos šalys domisi iranietiškomis dujomis.

Tuo tarpu vienas iš Rusijos dujų milžinės vadovų Aleksandras Medvedevas pirmadienį teigė, kad iš viso šiais metais į Europos rinką bendrovė patieks 158 mlrd. kubinių metrų dujų, o tai sudarys apie 30 proc. visų į Senąjį žemyną importuojamų dujų.

Didžiųjų Europos energetikos koncernų – Vokietijos „RWE AG“ ir „E.On“, Prancūzijos „Total“ ir „Engie“, Didžiosios Britanijos „BP“ ir Nyderlandų bei Didžiosios Britanijos „Shell“ – atstovai su už klimato ir energetikos klausimus atsakingu eurokomisaru Migueliu Ariasu Canete neseniai aptarė dujų tiekimo iš Irano klausimą.

Šaltinių teigimu, šios bendrovės ketina Irane investuoti nemažai lėšų ir tokiu būdu aplenkti savo konkurentus iš Kinijos ir JAV.

Pagal turimas dujų atsargas (34 trilijonai kubinių metrų arba 17 proc. pasaulinių atsargų) Iranas šiuo metu yra antroje vietoje pasaulyje po Rusijos.

2014 m. rugpjūtį Irano naftos ministro pavaduotojas Ali Madzhedi tikino, kad kai kurios Europos šalys domisi iranietiškomis dujomis. Politikas užsiminė, kad per metus į Europą galėtų būti išpumpuojami 35 mlrd. kubinių metrų dujų.

Tiksliai atsakyti, kokius kiekius dujų Iranas ateityje eksportuos į Europą, šiuo metu dar gerokai per anksti.

Viskas priklausys tiek Briuselio ir Teherano nuo santykių ateityje, tiek nuo gamtinių dujų paklausos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Be to, svarbus veiksnys yra ir naftos kaina pasaulinėse rinkose, kuri gali arba paskatinti, arba atvėsinti Irano entuziazmą savo dujomis aprūpinti Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai