Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išaugusios energijos sąskaitos pajūrio viešbučius verčia užverti duris arba taupyti

Išaugę energijos kaštai sujaukė ir kai kurių Palangos bei Šventosios viešbučių darbą. Šie priversi laikinai užverti duris ar bent jau ieškoti būdų sutaupyti. Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė perspėja, kad Vyriausybei nepriėmus pagalbos priemonių verslams, tokiu pavyzdžiu gali pasekti ir daugiau viešbučių.
Viešbutis „Auksinės kopos“
Viešbutis „Auksinės kopos“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Poilsiautojai vasarą Lietuvos pajūrį lepino, tačiau finansinius jo viešbučių „lašinukus“ kaipmat ištirpdė išaugusios elektros ir dujų kainos.

Tam, kad išgyventų žiemą, dalis jų priversti laikinai užverti duris, ieškoti taupymo būdų.

„Visiems norime pranešti, jog dėl susiklosčiusios energetinės krizės Lietuvoje viešbutis „Auksinės kopos“ nedirbs visus metus, kaip buvo planuota. Su giliu liūdesiu pranešame, kad ši savaitė yra paskutinė mūsų darbo savaitė šiais metais. Nuo rugsėjo 19 d. užsidarome iki pavasario“, – savo feisbuko paskyroje pranešė Šventosios viešbutis.

„Auksinių kopų“ direktorė Lina Kontrimė 15min teigė, kad, kaip ir visi verslai, planavo savo pajamas ir išlaidas.

„Turėjome nusimatę apie 60 tūkst. eurų sąnaudų, kad galėtume toliau vykdyti sveikatingumo veiklą, tačiau gavus rugpjūčio mėnesio sąskaitas už energetiką suprantame, kad planuotos mūsų sąnaudos ir realybė visiškai neatitinka tikrovės. Gavę sąskaitas pasiskaičiavome, kad norint toliau vykdyti savo sveikatingumo veiklą įmonės sąnaudos sieks 200 tūkst. eurų. Ar tai realu?“ – retoriškai klausė ji.

Pasak L.Kontrimės, su energetikos kainos šuoliais susiduria ne tik jie, bet ir jų svečiai.

„Visi priversti taupyti vienokiu ar kitokiu atveju. Manau, visi moka skaičiuoti. O jeigu pasiplanuoji vienokias išlaidas, o gauni kitokias, tai realiai ratas užsisuka pas visus“, – svarstė viešbučio vadovė.

Ji tikino, kad jai itin gaila viešbučio personalo.

„Vis dėlto šiuo metu turime su jais atsisveikinti, nes energetikos sąnaudos mus parklupdė“, – apgailestavo ji.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė 15min patvirtino, kad, jos žiniomis, bent iki pavasario užsidarys ir Šventojoje esantis viešbutis „Elija“. 15min kreipėsi komentaro į viešbutį, tačiau kol kas nesulaukė atsakymo.

Ji pripažino, kad ne vienam viešbučiui jau tenka ieškoti taupymo būdų: pergalvoti baseinų darbo laiką, „konservuoti“ vieną iš korpusų ir pan.

Ieško būdų sutaupyti

Vienas iš tokių taupančių pavyzdžių – vienas didžiausių Palangos viešbučių – „Vanagupė“. Registratūros vadovė Vilma Samuilovienė 15min patvirtino, kad užsidaryti žiemai neplanuoja. Vis dėlto taupyti tikrai teks.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prabangus 5 žvaigždučių viešbutis Vanagupė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prabangus 5 žvaigždučių viešbutis Vanagupė

„Kiek įmanoma, mažinsime apšvietimo šaltinius bendrose erdvėse, SPA baseinų ir pirčių kompleksas veiks ne visu pajėgumu darbo dienomis, bus trumpinamos restorano darbo valandos, peržiūrim, kokių agregatų galime nenaudoti, pavyzdžiui, mažinti veikiančių šaldytuvų skaičių, susidedant produktus kompaktiškiau ir panašiai“, – komentavo ji.

„Anksti apibendrinti“

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė 15min sakė, kad kol kas kalbėti apie duris žiemai užveriančius viešbučius anksti – tai padarė, jos žiniomis, tik „Auksinės kopos“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Pasak jos, viskas priklausys nuo Vyriausybės sprendimų – jei ji pametės verslams gelbėjimosi ratą iš biudžeto lėtų, tokių pavyzdžių galbūt daugiau ir nebus, tačiau jei ne – žiemai užversiančių duris viešbučių gali būti ir daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas