Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos vyriausybė paragino šalies energetikos įmones sumažinti dujų importą iš Rusijos

Ispanijos vyriausybė paragino šalies energetikos įmones sumažinti dujų importą iš Rusijos, kuri praėjusį mėnesį išstūmė Alžyrą iš antros vietos didžiausių gamtinių dujų tiekėjų sąraše.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

„Pageidautina, kad prekybininkai siektų kuo labiau sumažinti rusiškų dujų importą“, – pareiškė energetikos ministrė Teresa Ribera per spaudos konferenciją, surengtą po savaitinio ministrų kabineto posėdžio.

Kitaip nei naftai, rusiškoms dujoms netaikomos Europos Sąjungos sankcijos, paskelbtos po Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios vasario mėnesį, tačiau vyriausybė „rekomenduoja ieškoti alternatyvų“, pažymėjo ministrė.

Penktadienį Ispanijos dujų tinklų operatorė „Enagas“ pranešė, kad Rusija aplenkė Alžyrą ir tapo antra pagal dydį Ispanijos gamtinių dujų tiekėja, kuriai birželį teko 24,4 proc. Madrido dujų importo.

Tiekimui iš Alžyro, kuris ilgą laiką buvo pagrindinis Ispanijos tiekėjas, teko 21,6 proc. į Ispaniją importuotų dujų.

Dujų srautai iš Alžyro sumažėjo, kai Madridas kovo mėnesį pakeitė savo dešimtmečius trukusią neutralumo poziciją Vakarų Sacharos konflikte, pareikšdamas, kad palaikys Maroko Vakarų Sacharos regiono autonomijos planą, kad būtų nutrauktas besitęsiantis diplomatinis ginčas.

Ispanijos nuomonės pasikeitimas, kuris buvo plačiai vertinamas kaip Maroko pergalė, supykdė pastarojo regioninį varžovą Alžyrą, kuris ilgą laiką remia už Vakarų Sacharos regiono nepriklausomybę kovojantį judėjimą POLISARIO.

Alžyras birželio 8 dieną sustabdė 2002 metais sudarytą draugystės sutartį su Ispanija, o jo bankų asociacija paragino savo narius apriboti verslo ryšius.

Rusijos dujų pirkimai birželį „tikriausiai“ yra susiję su prekybos sutartimis, sudarytomis prieš prasidedant karui Ukrainoje, pažymėjo T.Ribera.

Nepaisant to, svarbu, kad Ispanijos įmonės dirbtų siekdamos „diversifikuoti savo sutartis“, pridūrė ministrė.

Jungtinės Valstijos birželį išliko didžiausia Ispanijos dujų tiekėja, o joms teko 29,6 proc. importo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento